Supercharger

Наред с турбокомпресорите за отработени газове, Audi използва и суперзарядни устройства, за да засили двигателите си. В 3.0 TFSI се използва суперзарядно устройство. Механичното зарядно устройство с висока ефективност е разположено в 90-градусов V, образуван от банките на цилиндрите и се задвижва от двигателя чрез поли-V колан. Газовите пътища след зарядното устройство са много къси, поради което въртящият момент се развива бързо и лесно. Пълното усилване е достъпно дори на празен ход.

Нагнетателят е разположен надолу от дроселната клапа. Тъй като плътността на входящия въздух е ниска при натоварване на двигателя под нивото на усилване и при изкачване на колело, роторите на суперзаряда се движат лесно, когато двигателят има малко или няма нужда от въздух за зареждане в долния диапазон на натоварване. Необходимо е малко въвеждане на мощност – добра отправна точка за ниски загуби и висока ефективност.

Вътре в така наречения вентилатор Roots, две четирикрилови ротационни бутала, подобни на червячни зъбни колела, се въртят със скорост до 23 000 оборота в минута, като въздушната междина между тях измерва само няколко хилядни от милиметъра. Ротационните бутала могат да доставят 1000 килограма (2 204,62 фунта) или 850 000 литра (30 017,47 кубически фута) въздух на час и да го компресират с усилващо налягане до 0,8 бара (12 psi). Обширният набор от технически мерки намалява шума от нагнетателя до минимум.

Марката с четирите пръстена има дълга традиция в технологията на суперзаряда. Още през 30-те години на миналия век легендарните състезателни автомобили на Grand Prix, създадени от Auto Union, вече разполагаха с механични зарядни устройства, които събираха цели 440 кВт (около 600 к.с.) мощност и 850 Nm (626,93 фунта-фута) въртящ момент от мощните 12- и 16-цилиндрови двигатели.

www.audi-technology-portal.de

.

Related Articles

Вашият коментар