S tronic трансмисия с два съединителя

Скоростната кутия с двоен съединител S tronic съчетава удобството на автоматичната трансмисия с ефективността на ръчната трансмисия. Предлага се в широка гама от модели в различни версии – с шест или седем предавки. Audi е разработила специална версия на седемстепенния S tronic за надлъжно монтирани двигатели. В тази версия зъбните колела за всички предавки са разположени последователно на един изходен вал. Четирите варианта за напречно монтирани двигатели, от друга страна, имат оформление с два изходни вала. Това позволява компактна конструкция. S tronic за напречни двигатели се предлага с шест или седем скорости; седемстепенният вариант има три версии. Има и три версии за надлъжно монтирани двигатели, едната от които е предназначена за чиста quattro технология, а друга като спортна версия, която е монтирана в задната част на R8. Кой вариант работи заедно с кой двигател се основава на това, което клиентът иска в превозното средство и на въртящия момент, който трябва да бъде предаден.

Два съединителя с много плочи, които работят с различни предавки, са интегрирани в S tronic. Големият съединител K1 предава въртящ момент на двигателя чрез твърд вал към зъбните колела за нечетни предавки 1, 3, 5 и 7. Кухия вал се върти около твърдия вал. Той е свързан към съединителя K2, който е или успореден на съединителя K1 или вътре в него. Този съединител K2 работи с четни предавки 2, 4 и 6, както и със задна предавка. И двете трансгранични субединици са непрекъснато активни, но само една е свързана към двигателя във всеки даден момент. Например, когато водачът ускори на трета предавка, четвъртата предавка вече е включена във втората трансмисия. Процесът на превключване се извършва, когато съединителят се променя – K1 се изключва, докато K2 се захваща. Това отнема само няколко стотни от секундата и те се изпълняват с почти никакво прекъсване на пропулсивна сила. S tronic се превключва толкова динамично, плавно и удобно, че смяната на предавката едва ли се усеща за водача.

Мехатроничният модул, компактен и здрав модул, съдържа електрониката заедно с хидравличните задвижващи елементи. Концепцията му за управление позволява да се променя скоростта на превключване на предавката и точно да се контролира необходимата сила. Мултиплатформените съединители се управляват с максимална прецизност – седемстепенният S tronic също работи при движение в стоп и движение и е много чувствителен при маневриране.

Седемстепенният S tronic може да се използва по различни начини. Автоматичният режим предлага програмите D (Drive) и S (Sport). Шофьорите могат да използват лостчето за избор или да прехвърлят гребла на волана, за да се изместват. Друга характеристика за високоефективните модели е Launch Control, който напълно използва потенциала за ускорение на автомобила при стартиране от спирка. Най-спортният седемстепенен S tronic за надлъжно монтираните двигатели може да се справи с оборотите на двигателя до 9 000 об / мин.

Във всички варианти S tronic предлага много предимства: високо ниво на ефективност, интелигентно управление и голямо разпространение с високи предавки, които имат дълги предавки. Следователно високотехнологичната трансмисия е в състояние да подобри икономията на гориво в сравнение с ръчната скоростна кутия в много случаи. Двата му сухи съединителя работят без собствено подаване на масло, което допълнително повишава ефективността. Всички варианти на S tronic са комбинирани със системата start-stop от Audi. Най-новият S tronic за надлъжно монтирани двигатели предлага – в допълнение към иновативната система от резервоари под налягане – технология за превключване по проводник, което е предпоставка за многобройни системи за подпомагане, чиято кулминация е пилотирана при шофиране.

AUDI MEDIA CENTER

Related Articles

Вашият коментар