multitronic

Непрекъснато променливият мултитроник е опция за много модели Audi с надлъжен двигател и задвижване на предните колела. Подобно на всички трансмисии от Audi, той предлага изключителни функции като ниско вътрешно триене, широко разпространение на предавката и висока ефективност. Гладкият мултитроник почти винаги позволява на двигателя да работи в своя оптимален диапазон на ефективност. За динамичните водачи предлага спортна програма с по-близки предавки и ръчен режим с осем стъпаловидни предавки.

Сърцето на мултитроника е вариаторът. Тясна, компактна свързваща верига, окъпана в масло, пренася сила между две променливи конусни шайби, поддържани на задвижващия и изходния вал. Веригата, която се състои от повече от 1000 отделни връзки, върви по клиновидните пролуки между конусовидните дискове. Един диск в даден момент може да бъде преместен върху вала.

Всеки път, когато конусните шайби се изтласкат или придърпат по-близо една до друга, веригата работи на нови радиуси. Скоростта, с която се върти изходният вал по отношение на задвижващия вал, се променя, променяйки скоростта на предавката заедно с него.

Вторият съществен компонент на мултитроника е електронно контролиран хидравличен мултиплитационен съединител. Когато автомобилът е неподвижен, той отделя трансмисията от двигателя. Това предотвратява прехвърлянето на импулса на пълзене, спомага за намаляване на разхода на гориво и гарантира динамично и нетърпеливо стартиране. Multitronic също хармонира със системата за старт-стоп от Audi.

www.audi-technology-portal.de

Related Articles

Вашият коментар