Hermann zu Leiningen

Херман Виктор Максимилиан Принц от Лайнинген (роден на 4 януари 1901 г. в Аморбах , † 29 март 1971 г. пак там) е немски шофьор на моторни състезания .
Херман зу Лайнинген, роден в Аморбах, е син на Емич Едуард Карл Фюрст зу Лайнинген (1866-1939) и принцеса Феодор Виктория Алберта зу Хохенлое -Лангенбург (1866-1932). През 1938 г. той се жени за Ирен графиня фон Шьонборн-Висентейд . Бракът остана бездетен.

До Лайнинген започва през 1927 г. с автомобилния спорт и започва като богат шофьор на мъже на Bugatti . По това време той се състезава предимно в планински състезания . По-късно той също се присъединява към Amilcar и през 1928/29 на Mercedes-Benz SSK .

През сезон 1930 Херман заминава за Лайнинген за първи път в спорта за Гран При . Той беше нает от Хайнрих-Йоахим фон Морген като втори шофьор и дуото спечели на Bugatti Type 35 B, първата в историята Гран При на Чехословакия на пръстена на Masaryk близо до Бърно . В резултат на това той сформира заедно с фон Морген и Ернст Гюнтер Бурггаллер състезателна общност. 1932 г. заминава за Лайнинген на тип 35 С на състезанието AVUS в Берлин и на състезанието Айфел на Нюрбургринг в началото, но не видя шахматен флаг и при двете състезания.

За сезон 1934 г. Лайнинген е ангажиран от Chemnitz Auto Union като фабричен шофьор под ръководството на състезателния директор Уили Уолб за наскоро стартирания ангажимент за Гран При във формулата на 750 кг на AIACR . Той изигра общо осем състезания, от които завърши три. След технически проблеми в началото на сезона, резултатите му се подобриха през сезона. Акцентът на сезона беше второто място на италианския гранд в Autodromo di Monza . В това състезание Hermann zu Leiningen със своя Auto Union Type A се провали след няколко обиколки поради технически проблеми. Когато неговият съотборник Ханс Стък , който по това време беше шофьор номер 1 на Auto Union, трябваше да кара до ямите за 59 обиколки, за да се лекува, тъй като горещ радиатор е изгорил краката му, Лайнинген пое колата. което беше разрешено по онова време и доста често. Херман зу Лайнинген задвижва около 295 к.с. тип А през следващите 56 обиколки и има 1: 38,2 минути зад Рудолф Карачола / Луиджи Фаджоли ( Mercedes-Benz W25 ) след 500 километра и надпревара за пет часа и половина. На следващия Гран При на Испания на Circuito Lasarte в Сан Себастиян до Лайнинген завой колата му трябваше да осигури необичайната мазилка, която се качи от десето място на четвърто място. Седмица по-късно беше Leiningen с една ръка зад Stuck, Fagioli и Tazio Nuvolari четвърти в Гран При на Чехословакия. [3]

През 1935 г. Херман се присъединява към Лайнинген на AVUS, в Eifelrennen и в Montlhéry, Франция . Най-добрият му резултат беше девето място на Нюрбургринг заедно с Ахил Варци . След това се раздели с Auto Union, Leiningen влиза в Гран При на Швейцария на фабрика ERA в класа Voiturette и след това приключи активната си състезателна кариера.

След Втората световна война в началото на 50-те години Херман зу Лайнинген провежда няколко митинга . Умира на 29 март 1971 г. на възраст 70 години.

Related Articles

Вашият коментар