Head-Up-дисплей

Дисплеят на главата нагоре проектира информация, свързана с водача, като символи и цифри, които могат бързо да се възприемат в прякото зрително поле на водача, включително навигационни и предупредителни съобщения и данни от системи за помощ. Човешкото око възприема информацията изключително бързо – и няма нужда шофьорите да се пренасочват от привикналия си далечен изглед.

Audi предлага две различни системи. При сериите A4, Q5 и по-високи модели изображението се проектира върху предното стъкло. Информацията изглежда се движи около два метра (6,6 фута) пред водача във визуален прозорец с размери 200 x 80 mm (7,9 x 3,1 in) . TFT монитор с бяла LED подсветка генерира цветното изображение. Две асферични огледала увеличават и пренасочват изображението. Огледалата компенсират и изкривявания поради кривината на предното стъкло. Шофьорът може да използва Audi MMI, за да определи коя информация трябва да бъде показана на хед-ъп дисплея; височината и яркостта също могат да се регулират тук.

В Audi Q2 предният дисплей проектира графиките и цифрите на отделен стъклен панел. Когато стартира системата, електрическият задвижващ елемент удължава панела 100 x 50 милиметра (3,9 х 2,0 инча) нагоре от панела с инструменти зад инструменталния клъстер. Височината на визуалния прозорец може да се регулира, за да съответства на височината на водача, когато е седнал. MMI се използва за избор на информация, която да се показва, като навигационни символи или информация за помощните системи.

Related Articles

Вашият коментар