Електронно контролиран многодисков съединител

Електронно контролиран съединител с много плочи в S1

Подобно на всички модели S S, Audi S1 ​​и S1 Sportback (7.0 / 7.1 литра гориво на 100 километра [33.60 / 33.13 US mpg]; 162/166 грама CO 2 на километър [260.71 / 267.15 g / мили]) се предлагат с постоянно задвижване на всички колела – друга USP в този сегмент. Ограниченията на разпределението на теглото означават, че хидравличният мултиплитационен съединител е монтиран на задния мост (разпределение на натоварването на оста: предна 60 процента, задна 40 процента). В зависимост от ситуацията на шофиране, електронно контролираният съединител разпределя въртящия момент между осите. Ако една от осите започне да се изплъзва, въртящият момент незабавно се пренасочва към другата ос. Управлението на съединителя с много плочи е решително динамично. Той позволява контролирани отклонения върху пътна настилка с нисък коефициент на триене в спортен режим или с деактивиран ESC.


Електронно контролиран съединител с много пластини в TT

Системата за постоянно задвижване на всички колела quattro (опция за TT 2.0 TFSI и стандартна за TTS) е уникална характеристика на компактния спортен автомобил Audi. Ключовото нововъведение е усъвършенстваният електро-хидравличен мултипластов съединител, както и нов софтуер за задвижване на всички колела, разработен специално за TT.

Оптимизираният за теглото дизайн и елиминирането на акумулатора позволи намаляване на теглото с 1,5 килограма (3,31 lb) в сравнение с предишния компонент. Съединителят е разположен в края на витловия вал пред задната ос – монтажно положение, което облагодетелства разпределението на натоварването на осите. За необходим въртящ момент от софтуера на колелата, електрическата аксиална бутална помпа изгражда хидравлично налягане до 38 бара. Триещите се плочи се притискат заедно и това действие непрекъснато изпраща въртящ момент към задната ос.

Audi изцяло преработи електронното управление на разпределението на въртящия момент и го съобрази специално с TT. Това е първият път, когато системата за задвижване на всички колела е интегрирана в динамичната система за шофиране за избор на шофиране. Тъй като новата философия за управление включва повече подходящи за динамиката на движение размери на сензорите от преди, водачът има идеалното разпределение на въртящия момент на всички четири колела във всяка ситуация. Това означава, че системата за управление на сцеплението вече може да изпраща въртящ момент на задната ос, когато водачът завърти волана по време на спортно шофиране. Веднага след като водачът пристъпи към газта, двигателният въртящ момент избутва купето безпроблемно в завоя, без първоначално недозавиване. За промяна на натоварването разпределението на въртящия момент позволява целенасочено завъртане на TT в завоя, което гарантира спортно усещане при шофиране. За дрифтите той предлага максимален контрол и надеждност – при излизане от завой предната ос изправя купето.

При разработването на новия софтуер за задвижване на всички колела, една конкретна област на фокус беше повишаване на нивото на производителност. Прецизното определяне на условията на шофиране, характеристиките на пътя и типа на водача означава, че разпределението на въртящия момент може да бъде изчислено за оптимална работа и да се настрои чрез системата за задвижване на всички колела. Тъй като софтуерът винаги знае точните изисквания на всички колела, в режим на ефективност е възможно дори временно изключване. Въпреки чувствителния мониторинг на условията за шофиране, задвижването на всички колела се активира по предсказуем начин; този процес се случва дори преди отново да се изисква въртящият момент при четирите колела. Тази мярка позволява още повече да се намалят емисиите с до 1,5 g CO 2 на км (2,41 g / миля).

www.audi-technology-portal.de

Related Articles

Вашият коментар