Crown gear differential

Точно 30 години след дебюта на първото quattro, Audi представи най-новия еволюционен етап на своята постоянна система за задвижване на всички колела за надлъжни предни двигатели – quattro задвижване с коронна скоростна кутия и вектор на въртящия момент.

Вътре в новия централен диференциал, който дебютира в RS 5 в началото на 2010 г., са две коронни зъбни колела, които дължат името си на коронната геометрия на зъбите им. Задната коронна предавка задвижва опорния вал към диференциала на задния мост, докато предавката на предната корона задвижва изходния вал към диференциала на предната ос. Коронните зъбни колела са с четири въртящи се зъбни колела. Те са подредени под прав ъгъл един към друг и се задвижват от корпуса на диференциала, т.е. от изходния вал на трансмисията.

При нормални условия на шофиране двете зъбни зъбни колела се въртят със същата скорост като корпуса. Тяхната специална геометрия води до умишлено непропорционално задействане: обикновено 60 процента въртящ момент на двигателя се насочва към задната ос и 40 процента към предната.

Ако се случи изместване на въртящия момент поради загуба на сцепление на една ос, в скоростта на диференциала се развиват различни скорости и аксиални сили, а съседните пакети от плочи се принуждават заедно. Полученият ефект на самозаключване сега отклонява по-голямата част от въртящия момент към оста с по-добро сцепление; до 85 процента тече отзад. При обратния сценарий – ако задната ос има по-малко сцепление – същото се случва и на заден ход; сега до 70 процента от въртящия момент се отклонява към предната ос.

Благодарение на този още по-широк диапазон на разпределение на въртящия момент диференциалът на коронната предавка надминава своите предшественици, за да улесни още по-добро сцепление. Силите и въртящите моменти се преразпределят напълно последователно и без забавяне. Механичният принцип на работа гарантира максимална ефективност и моментална реакция. Други силни точки на диференциала на короната на предавките са неговата компактност и ниско тегло – с 4,8 килограма (10,58 фунта), той е приблизително с два килограма (4,41 фунта) по-лек от предишния компонент.

Audi свързва диференциала на короната на предавките с интелигентно софтуерно решение за управление на спирачките, наречено torque vectoring, което може да действа на всяко от четирите колела отделно. Тази нова система прави завиването още по-прецизна и динамична.

Когато завива на завой със скорост, софтуерът използва кормилния вход на водача и желаното ниво на ускорение, за да изчисли оптималното разпределение на захранващата мощност между всичките четири колела. Ако открие, че колелата от вътрешната страна на завоя, които са под намален товар, скоро ще започнат да се плъзгат, той спира малко тези колела – само леко прилагане на подложките върху дисковете при минимално налягане е всичко, което е необходимо.

Действието на диференциала дава спирачния въртящ момент на външните колела да се „облегне“, като по този начин им позволява да предават повече въртящ момент на пътя. Тази помощ се предоставя гладко и непрекъснато. Колата остава неутрално забележимо по-дълга; недозавиването при завъртане и ускоряване на практика се елиминира. Не на последно място, ESP се намесва по-късно и по-внимателно – ако изобщо е необходима намеса.

Related Articles

Вашият коментар