Car-to-X

Услугите Car-to-X използват рояка интелигентност на флота на Audi, в който повече от сто хиляди коли вече събират информация в световен мащаб. Те маршрутизират данните през мобилната радио мрежа до сървър, който обработва данните и ги прави достъпни за отделни членове на флота. Наред с онлайн информацията за пътните знаци, предупреждението за опасност и паркирането на улицата, пакетът включва и информационната услуга за светофари.

В случай на информация за пътните знаци, бордовата камера анализира ограниченията на скоростта. Информацията се подава в актуализации на навигационната карта. Системи като асистента за ефективност използват тази информация за предсказуем и ефективен контрол на скоростта на движение. С помощта на информационната служба за опасности автомобилите се предупреждават взаимно за аварии, повредени превозни средства, хлъзгави пътни настилки или нарушена видимост. За тази цел се оценяват множество параметри, като действията на електронния контрол на стабилизирането (ESC), данни от сензори за дъжд и светлина, фарове и чистачки на предното стъкло, обаждания при спешни повиквания и случаи на задействане на въздушна възглавница. Услугата за паркиране на улицата предоставя подробна информация за паркирането. Превозните средства, оборудвани с Car-to-X технология, ще докладват на сървъра в облачната информация за това, когато влизат и излизат от паркоместа и информация за наличните паркоместа, открити от техните бордови сензори. Тази информация от рояка значително ще опрости търсенето на налично място за паркиране.

Някои градове в САЩ вече използват услуга Car-to-X, която също ще бъде постепенно внедрена в избрани европейски градове от средата на 2019 г.: информация за светофарите. Автомобилът получава данните от компютъра за управление на трафика, който контролира светофарните системи на града, което позволява на водача да избере скоростта си, за да съответства на следващата фаза на зелена светлина. Ако следващият светофар, на който шофьорът пристига, е червен, отброяването в инструменталния крой отброява секундите до следващата фаза на зелена светлина; това дава възможност на водача да знае, че може да свали крака си от педала на газта по-скоро. Ако водачът вече чака на червена светлина, те могат да видят оставащото време до следващата фаза на зелена светлина в инструменталната група. По този начин системата допринася за предсказуем и ефикасен стил на шофиране и улеснява постоянен поток от трафик.

Related Articles

Вашият коментар