Bernd Rosemeyer

Бернд Роземайер (14 октомври 1909 г. – 28 януари 1938 г.) е немски състезател и член на СС . Той притежава ранг на Hauptsturmführer [1] .
Кариера
Бернд Роузмайер в Нюрбургринг през 1937г.

Баща му е бил собственик на авто и мото гараж и сервиз за ремонт на Rosemeyer & Co sur Bahnhofstraße , където младият Rosemeyer работеше по мотоциклети и автомобили. Започвайки от състезателни мотоциклети, Rosemeyer стана член на състезателния екип на Auto Union с почти никакъв опит в състезателните автомобили. Това по-късно се смята за полза, тъй като той все още не е свикнал да управлява традиционните състезателни коли. Сребърните стрели на Auto Union, проектирани от Ferdinand Porsche, бяха бързи, но трудно шофиращи и само той, Tazio Nuvolari и в по-малка степен Ханс Стюк, наистина овладява машините с мощност 500 к.с. (370 кВт). Rosemeyer също беше много квалифициран механик, така че, подобно на Херман Ланг от Mercedes, той успя да даде добри технически отзиви на д-р Porsche и инженера по разработка Eberan von Eberhorst за по-нататъшно разработване на автомобилите Auto Union и да настрои автомобилите си за състезания те по-бързо и по-лесно за шофиране.

Само във втория си по рода си Гран При, в плашещия Нюрбургринг , Роземайер пое преднина от великия Рудолф Карачола и почти беше в полезрението, когато изпусна предавка и беше изпреварен. Въпреки това, в следващите години той компенсира тази грешка, като спечели три поредни състезания в Нюрбургринг , една известна в гъста мъгла. По-късно през 1935 г. той печели първата си Гран При в кръга на Бърно Масарик в Чехословакия .

Докато е на подиума през 1935 г. на Чехословашката Гран При, той е запознат с известния авиатор Ели Бейнхорн . Тяхната връзка с знаменитости беше твърде добра възможност за пропускане на нацистката партия . Роузмайер и Бейнхорн бяха екзалтирани и инструментализирани от нацистката партия към идеалната немска знаменитост двойка от онова време.

Няколко сензационни победи за моторни състезания на Гран При през 1936 и 1937 г. (също в купата на Vanderbilt в САЩ) го направиха популярен не само в Германия. Той печели европейското първенство по шофиране през 1936 г. От дванадесетте гранда, оспорвани през 1937 г. между Mercedes и Auto Union, Rosemeyer спечели четири от петте победи на Auto Union срещу страхотния нов W125 на Mercedes. Превъзходните изпълнения на Rosemeyer през тази година го циментираха заедно с Рудолф Карачола и Тацио Нуволари като трима от най-големите шофьори на състезанията за Гран При на 1930 г.
Будапеща, Унгария 1936: Рудолф Карасиола пред Бернд Роземайер

Бракът му с Бейнхорн добави още по-голям сръб на знаменитостите. Това също му даде възможност да се научи да лети с частен самолет. Преди сесия за тестване, той веднъж използваше вече несъществуващото летище до участъка Flugplatz на Нюрбургринг като лента за кацане и хвърли самолета си към ямите през състезателната писта – в обратна посока.

Синът му Бернд-младши е роден през ноември 1937 г., само десет седмици преди смъртта си.

Роузмайер смяташе 13 за свой късметлийски номер. Той е женен на 13 юли 1936 г. 13 дни по-късно печели Гран при на Германия в Нюрбургринг. Последната му победа в Нюрбургринг дойде на 13 юни 1937 г. Последната му победа в състезанието дойде на 13-ия му старт на сезона през 1937 г. в парк Донингтън .

Rosemeyer е убит по време на опит за наземна скорост на редовния трафик на Автобан между Франкфурт и Дармщат на 28 януари 1938 година.

Състезавайки се за рекорда срещу Рудолф Карачиола , Роузмайер излезе по-късно през деня в своя рационалист Auto Union, като постави нов клас рекорд от 432 км / ч. В опит да вдигне рекорда все още по-високо, въпреки доклада, че вятърът се вдига, Роземайер отново пое поточната линия. След две предварителни писти той беше на третия си и последен опит в 11:47, когато колата изведнъж излезе извън контрол. Независимо дали е хванат от порив на вятър или от непредвиден аеродинамичен ефект, той се плъзна наляво към средната, а след това надясно и извън магистралата, където излезе във въздуха и се сблъска с мостов насип. Роземайер беше изхвърлен от колата, когато се олюляваше във въздуха; той умря на пътя.
Мемориална
Audi Rosemeyer 2000 кръстен на водача.

Мемориалът на Роземайер е южно от Франкфурт на асистенцията на Роземайер (на немски: “Bernd-Rosemeyer-Parkplatz”) от южната страна на магистрала A5 на километров маркер 508. В южния край на непроходимата пешеходна пътека води на запад в гората, където мемориалът е разположен на 49 ° 58′25 ″ N 8 ° 36′11 ″ E .

Audi уважи 100-годишнината от рождението на Rosemeyer, като положи венец към мемориала.

Audi построи концептуална кола – Audi Rosemeyer , която комбинира елементи от модерен дизайн със стайлинг, силно наподобяващи бившите състезатели на Grand Prix Auto Unions „ Silver Arrows “, а именно техния 16-цилиндров автомобил, задвижван от Rosemeyer, след което автомобилът носи името.

Има и бронзов мемориал, разположен до входа на музея на парк Донингтън в Лестършир .

Бернд Роземайер е погребан в Waldfriedhof Dahlem на Hüttenweg в Берлин .

В родното си място Линген (Емс) Банхофштрассе, където състезателят е израснал, е преименуван от нацистката партия в негова чест като „Бернд-Роземайер-Страсе“ през 1938 г. Освен това градът е дом на клуб „Моторспорт“ MSC Bernd Rosemeyer Lingen eV im ADAC “, основан през 1964 г. Името” Autohaus Rosemeyer “на Lindenstraße 7 затвори вратите си на 30 ноември 2003 г.

Related Articles

Вашият коментар