Audi valvelift system (AVS)

Системата на Audi Vallift (AVS) е технология за променливо управление на клапаните. Audi го използва за различни цели при различни двигатели, но принципът на работа е един и същ за всички двигатели: Втулките са монтирани върху разпределителните валове, които имат гърбични профили с различен контур. Електромагнитно задействаните щифтове натискат ръкавите аксиално на няколко милиметра, като се зацепват в слотове във формата на спирала по външните си контури. Или ниската гърбица, или високата гърбица отваря клапана, в зависимост от положението на втулката.

В новите 3.0 TFSI, 2.9 TFSI и 2.0 TFSI със 140 кВт (190 к.с.), AVS действа върху всмукателните клапани. Той регулира повдигането и времето им (продължителност на отваряне) на две нива в зависимост от натоварването и скоростта на двигателя и по този начин контролира количеството въздух, което се индуцира.

При работа с частично натоварване продължителността на повдигане и отваряне е сравнително малка. Дроселната клапа може да остане широко отворена и това до голяма степен елиминира загубите на газта. При по-големи натоварвания AVS преминава към по-високо повдигане и по-късно затваряне на клапана. Зарядът на горивната камера се увеличава по размер и двигателят може да аспирира въздух за повече мощност и въртящ момент.

При някои четирицилиндрови бензинови двигатели и при 2.5 TFSI с петте си цилиндъра AVS променя повдигането на изпускателните клапани. Това намалява загубите от промиване в горивната камера и гарантира оптимален поток отработени газове към турбокомпресора, особено в обхвата с ниски обороти. Резултатите са динамична реакция на двигателя и увеличен въртящ момент.

При 1.4 TFSI системата служи за дезактивиране на половината от цилиндрите при умерено темпо на шофиране, което намалява разхода на гориво. 

Деактивираните цилиндри до голяма степен работят без загуби, като пружини от сгъстен газ, докато активните бутилки работят при по-добри нива на ефективност, намиращи се в райони с по-голямо натоварване.

4.0 TDI представя друг вариант на тази технология. Тук системата за вентили за управление на Audi управлява двата турбокомпресора, които се превключват според стратегия, базирана на етапи. Изгорелите газове, които всеки цилиндър изпуска от двата си изпускателни клапана, текат през отделни канали в система с двоен поток. Всеки канал доставя по един от двата турбокомпресора. При ниски натоварвания и обороти на двигателя AVS поддържа един от двата изпускателни клапана затворен, така че пълният поток отработени газове да достигне това, което се нарича “активен” турбокомпресор. С увеличаването на оборотите на двигателя вторият изпускателен клапан се отваря и това активира и втория турбокомпресор. Други устройства AVS са монтирани на всмукателните разпределителни валове; те служат за регулиране количеството на входящия въздух в горивните камери, ако е необходимо.

AUDI MEDIA CENTER

Related Articles

Вашият коментар