Audi TT RS Coupé и Roadster – 2.5 TFSI

По-лек и по-мощен от всякога: 2.5 TFSI
Петцилиндровият постига добри 17 процента повече мощност от непроменения работен обем от 2480 куб.см – 294 кВт (400 к.с.) означава специфична стойност от 161,3 к.с. на литър. Максималният въртящ момент от 480 Нм (354,0 фунта-фута) е наличен от 1700 об / мин и остава постоянен до 5 850 об / мин. Така новият Audi TT RS Coupé ускорява от 0 до 100 км / ч (62,1 мили / ч) за 3,7 секунди; Роудстърът отнема 3,9 секунди. Стандартната максимална скорост е управлявана 250 km / h (155.3 mph). При поискване Audi ще повиши максималната скорост до 280 км / ч.

С дължина под 50 сантиметра (19,7 инча), 2,5 TFSI двигателят е изключително компактен и е с 26 кг (57,3 фунта) по-лек от предишния модел. Корпусът му е направен от алуминий, който сам спестява 18 кг (39,7 фунта). Общата тежест на новия TT ​​RS и разпределението на натоварването му на ос значително се възползват от това.

Разработените мерки намаляват вътрешното триене, като в същото време увеличават изходната мощност. Цилиндричните варели са с плазма; основните лагери на коляновия вал са с шест милиметра (0,2 инча) по-малък диаметър. Коляновият вал е кухо отегчен и следователно е с 1 кг (2,2 фунта) по-лек; алуминиевите бутала интегрират канали за охлаждане на маслото. В кратката фаза на загряване след студен старт превключващата водна помпа не циркулира охлаждащата течност в главата на цилиндъра – двигателят 2.5 TFSI достига работната си температура по-бързо. Това понижава коефициента на триене и намалява разхода на гориво.

Газообменът на петцилиндровия двигател е проектиран за висока производителност. Големият турбокомпресор принуждава входящия въздух в горивните камери до 1,35 бара. Интеркулерът с нивото на ефективност от 80 процента намалява температурата за възможно най-високия процент кислород. Всмукателните и изпускателните разпределителни валове могат да се регулират според нуждите.

 От страна на изгорелите газове, системата на клапана на Audi (AVS) променя продължителността на отваряне на клапана в зависимост от дросела и скоростта на двигателя на две нива – за умерен разход на гориво при ниско и частично натоварване, както и за по-спонтанна реакция на дроселовата клапа и висока сила на дърпане при пълно натоварване. За по-добра подготовка на сместа, новият 2.5 TFSI двигател работи с двойна инжекционна система. Той осигурява възможност за впръскване на гориво във всмукателния колектор, както и директно в горивната камера. Продължителността и видът на инжектирането могат да бъдат променливи оптимизирани за всяка работна точка на двигателя.

Неподражаем петцилиндър: звукът
2.5 TFSI има интервал на изстрелване 144 градуса. Поради последователността на запалване 1-2-4-5-3 запалването се редува между съседни цилиндри и тези, отдалечени един от друг. Това доставя много специален ритъм и характер. Неравномерният брой на цилиндрите води до хармонични честоти, които придружават основния тон. Блокът за управление на двигателя също допринася за безпогрешния звук. При по-висок газ клапата в изпускателната система се отваря за още по-пълен звук. Водачът може да повлияе върху управлението на клапата на изпускателните газове както за стандартната RS ауспух, така и за опционалната RS спортна изпускателна система с черни гарнитури на задните тръби, като натисне бутона за звука на централната конзола.

Related Articles

Вашият коментар