Audi SQ8 – Мека хибридна система с компресор с електрическо захранване (EPC)

Компресорът с електрическо захранване (EPC) в Audi SQ8 TDI допълва работата на двата турбокомпресора при стартиране и при ускоряване с ниска скорост на двигателя, което позволява на V8 TDI винаги да натрупва мощността си спонтанно.

EPC работи с постоянно напрежение 48 волта. Той е разположен в пътя на входящия въздух зад интеркулера и е активен в следните две работни състояния: По време на пускане байпасът се затваря и EPC предварително компресира въздушния поток. Това увеличава запълването на горивната камера. При шофиране, ако изискването за натоварване от ускорителя е високо, докато количеството налична енергия в отработените газове е ниско, байпасният капак се затваря и входящият въздух постъпва в EPC, където се компресира за втори път. Компактен електродвигател с мощност до 7 kW ускорява колелото на компресора на EPC до 70 000 об / мин за приблизително 250 милисекунди.

Повишаване на ефективността: меката хибридна система

Задвижващата мощност за EPC идва от 48-волтовата електрическа система на Audi SQ8 TDI, която е и основата на меката хибридна система (MHEV). Компактна литиево-йонна батерия с енергиен капацитет от 0,5 kWh служи като нейно звено за съхранение на енергия. Вторият основен елемент на системата MHEV е стартерът на ремъчния алтернатор (BAS), който е свързан с коляновия вал. По време на спирането той може да възстанови до 8 kW мощност и да захрани енергията в батерията. DC / DC преобразувател свързва 48-волтовата и 12-волтовата електрическа система.

 

Технологията MHEV има потенциал да намали консумацията на гориво в реалния свят до
0,5 литра (0,1 американски гала) на 100 километра (62,1 мили). Ако шофьорът свали газта със скорост между 55 и 160 км / ч (34,2 и 99,4 мили / ч), Audi SQ8 TDI може, в зависимост от ситуацията, да се възстанови, да се търкаля на празен ход или крайбрежие, като двигателят е деактивиран до
40 секунди BAS рестартира двигателя при следващо натискане на газта и го прави по-бързо или по-нежно от конвенционалния стартер. Работата по старт-стоп започва с остатъчна скорост от 22 км / ч (13,7 мили / ч).

Related Articles

Вашият коментар