Audi SQ7 TDI – V8 TDI с компресор с електрическо захранване

4.0 TDI е новоразработен от самото начало. Той комбинира най-добрите в класа си характеристики с ниско потребление и гарантира максимална динамика. Двигателят на V8 е с работен обем от 3 956 куб. См. Двата турбокомпресора за отработени газове се активират избирателно според концепцията за последователно зареждане, тъй като отработените газове преминават само през един турбокомпресор при ниско и междинно натоварване. Втората турбина се активира само при по-големи натоварвания. Компресорът с електрическо захранване (EPC) увеличава работата на двата турбокомпресора, особено в по-ниския диапазон на скоростта на двигателя, осигурявайки изключително динамични офлайн характеристики.

Концепция за принудителна индукция и електрическа система: Компресор с електрическо захранване (EPC) и 48-волтова подсистема
Компресорът с електрическо захранване е първи в света в автомобила за производство.

Този EPC силно поддържа двигателя 4.0 TDI при стартиране и ускоряване от ниско натоварване за чиста динамика без турбо изоставане. Той се поставя във въздушната пътека надолу от интеркулера, близо до двигателя. Тъй като EPC не изисква никаква енергия на изгорелите газове, за да се развие, той може да бъде използван по всяко време, като по този начин го прави решение за традиционните слабости на класическия турбокомпресор. С тази технология турбо изоставането е история. EPC осигурява на двигателя усилващата енергия, необходима за динамичното предаване на мощност за по-малко от 250 милисекунди. Задвижван от компактен електромотор, неговото колело на компресора върти до 70 000 оборота в минута. По този начин 4.0 TDI развива огромната си мощност без забележимо забавяне: наличен е веднага след натискане на газта. Това е основен плюс, особено при стартиране.

Системата Audi Vallift (AVS) също дебютира в дизелов модел от Audi. Входните и изпускателните валове имат два контура на клапана на клапана.

От страната на входа, единият контур на гърбицата поддържа, започвайки заедно с EPC, докато другият оптимизира пълненето на цилиндъра и по този начин мощността при високи обороти на двигателя. AVS системата от страната на изгорелите газове позволява активиране на втория турбокомпресор. Последователната система за зареждане управлява двата турбокомпресора, така че само един турбокомпресор се използва при ниски обороти на двигателя. Вторият се активира допълнително при по-големи натоварвания и обороти на двигателя. Клиентът се възползва от много добра доставка на въртящия момент и динамична реакция в целия диапазон на скоростта на двигателя.

Изпускателните потоци от двата изпускателни клапана са херметически разделени, като всеки задвижва по един от двата турбокомпресора. В долния диапазон на оборотите на двигателя един клапан на цилиндър остава затворен, така че пълният поток отработени газове да тече към активния турбокомпресор.

Когато натоварването и скоростта на двигателя се увеличат, AVS отваря вторите изпускателни клапани. Това насочва потока към и активира втория турбокомпресор. Двигателят постига максималната си мощност в този битурбо режим. Превключването от AVS позволява бързо и прецизно задействане на втората турбина на изгорелите газове.

Мощността на EPC, достигаща максимум 7 kW, се осигурява от 48-волтова електрическа подсистема. SQ7 TDI използва тази електрическа система с по-голяма мощност, която улеснява електромеханичната стабилизация на активните ролки на системите с висока мощност (EAWS) и EPC. За да отговори на високите им изисквания за мощност и енергия, електрическата подсистема включва собствена 48-волтова литиево-йонна батерия, монтирана под багажното отделение с номинално енергийно съдържание 470 вата часа и максимална мощност до 13 киловата. DC / DC преобразувател свързва 48-волтовите и 12-волтовите електрически системи. Необходимата енергия се осигурява от по-мощен и високоефективен генератор с ефективност над 80 процента при мощност до 3 кВт. Това е така нареченият MOSFET генератор (Metal Oksid Semiconductor Field Effect Transistor), който намалява електрическите загуби и повишава ефективността. MOFSET заместват диодите, използвани по-рано. В допълнение 48-волтовият модул за съхранение поддържа 12-волтова електрическа система, когато е необходимо. Това също намалява натоварването на 12-волтовата батерия.

Related Articles

Вашият коментар