Audi S5 Coupé – 3.0 TFSI

Силно сърце: 3.0 V6 TFSI
Напълно преработеният, турбокомпресор 3.0 TFSI двигател за Audi S5 Coupé предлага мощни характеристики: висока мощност, достатъчно въртящ момент, спонтанна реакция и звучен звук. Всичко това в съчетание с ново ниво на ефективност.

От своите 2995 cc работен обем V6 TFSI произвежда 260 kW (354 к.с.), което е с 15 kW (21 к.с.) повече от предишния двигател. Постоянният въртящ момент от 500 Nm (368,8 lb-ft) (плюс 60 Nm / 44,3 lb-ft ) на въртящия момент се предлага от ниски 1370 до 4500 об / мин. В NEDC новият 3.0 TFSI в S5 Coupé изразходва едва 7,3 литра на 100 километра (32,2 US mpg) – еквивалент на CO 2 от 166 грама на километър (267,2 g / mi) . Разходът на гориво е спаднал с пет процента в сравнение с предшестващия двигател.

Нов процес на горене: по-висока ефективност
Решаващият фактор за успех за ефективността на V6 3.0 TFSI е новият процес на горене от Audi. Той се основава на това, което е известно като B-цикъл, което е подобно на процеса, използван в Audi A4 2.0 TFSI със 140 кВт (190 к.с.) * и използва инжекционните клапани за високо налягане, които са разположени централно в горивните камери ,

Съкратеният ход на компресията на актуализирания процес на горене дава възможност за използване на двигателен процес със значително по-висок коефициент на геометрична компресия във V6 TFSI. В комбинация с мощен ход, който, докато е нормален, е по-дълъг спрямо хода на компресия, това позволява по-ефективно изгаряне и повишена ефективност на двигателя.

Тази мярка обикновено значително намалява запълването на цилиндрите, а високият коефициент на сгъстяване увеличава склонността на двигателя към чукане, което значително ограничава максималната постижима мощност. Системата Audi vallift разрешава този конфликт между ефективността и ориентацията на изхода. При частично натоварване той позволява много кратка продължителност на отвора на 130 градуса на ъгъла на разпределителния вал, съчетано с ранното затваряне на всмукателния клапан. При по-големи натоварвания двигателят може да превключи на контура на разпределителния вал с по-голяма продължителност на блендата и по-голямо повдигане на входящия клапан, с което двигателят постига максималната си мощност.

Турбокомпресор: отделни потоци отработени газове
Турбокомпресорът, който замества механичния компресор на предишния двигател, работи съгласно принципа на двойното превъртане. Изпускателните клони на двете цилиндрични банки работят отделно в изпускателния колектор и в корпуса на турбокомпресора и се сливат само преди колелото на турбината. Тази технология избягва нежелани взаимодействия между двете газови колони и допринася съществено за ранно и мощно натрупване на въртящ момент.

Турбокомпресорът е разположен в рамките на 90-градусов V от цилиндърните банки. Обикновено седи от външната страна до картера. Съответно, изпускателната страна е от вътрешната страна на главите на цилиндрите, а всмукателната – от външната страна. Това оформление позволява компактна конструкция и къси газови потоци с минимални загуби на дебит – 3.0 TFSI реагира изключително спонтанно и директно.

Намаляване на теглото: минус 14 килограма (30,9 фунта)
Благодарение на задълбочен дизайн, V6 TFSI е хвърлил 14 килограма (30,9 фунта) и сега тежи 172 килограма (379,2 фунта) . Изработен с алуминиева сплав, използвайки сложния процес на леене на пясък, цилиндърът на картера има интегрирани, тънкостенни цилиндрични облицовки от сив чугун. В комбинация с новоразработените пръстени за алуминиевите бутала това намалява триенето.

Друг модул за ефективност е системата за термично управление. Картерът и цилиндровата глава имат отделни вериги на охлаждащата течност. След студен старт превключващата водна помпа контролира потока на охлаждащата течност през двигателя, така че маслото да достигне до работната си температура възможно най-бързо. Изпускателният колектор е интегриран в главата на цилиндъра, а около него циркулира охлаждащата течност, което спомага за бързото загряване на двигателя. Когато двигателят е топъл, системата намалява температурата на отработените газове, което намалява разхода на гориво, особено по време на спортно шофиране.

www.audi-technology-portal.de

Related Articles

Вашият коментар