Audi RS 3 седан

От 2010 г. 2.5 TFSI е гласуван за „Международен двигател на годината” в своя клас в продължение на седем последователни години. Сега Audi представя нова версия на успешния силов агрегат. Турбо двигателят, който задвижва новия RS 3 Sedan * и фейслифт RS 3 Sportback * е най-мощният серийно производство петцилиндров двигател на световния пазар.

Повишена производителност: 33 к.с. повече мощност
Мощност от 294 кВт (400 к.с.) съответства на увеличение от 33 к.с. С обемът на 2480 см3 остава непроменен, конкретната мощност вече е 161,3 к.с. на литър. Максималният му въртящ момент от 480 Нм (354,0 фунта-фута) е наличен при скорости на двигателя с едва 1700 об / мин и остава постоянен до 5 850 об / мин. По този начин петцилиндровият двигател катапултира и двата модела до върха на своя клас: те ускоряват от нула до 100 км / ч (0 до 62,1 мили / ч) за 4,1 секунди – две десети от секундата по-бързо от преди. При поискване, Audi може да увеличи електронно ограничената максимална скорост от 250 km / h (155,3 mph) до 280 km / h (174,0 mph).

Намаляване на теглото: по-лека 26 килограма
Новият петцилиндров двигател е с 26 килограма (57,3 фунта) по-лек от предшественика си, което е значително предимство за моделите на RS по отношение на разпределението на натоварването на оста и брутното тегло. Собственото тегло (без шофьор) на RS 3 Sportback е едва 1510 килограма (3,329.0 lb). Всяка к.с. трябва да движи само 3,78 килограма (8,3 фунта). RS 3 Sedan тежи 1,515 килограма (3,340,0 фунта) със съотношение мощност и тегло от 3,79 килограма (8,4 фунта) на к.с.

Разработените мерки за 2.5 TFSI намаляват вътрешното триене, като в същото време увеличават изходната мощност. Корпусът му е променен от уплътнено графитно желязо в алуминий. Цилиндричните варели са с плазмено покритие; основните лагери на коляновия вал са с шест милиметра (0,2 инча) по-малък диаметър. Коляновият вал е кухи пробивен и следователно е с 1 кг (2,2 lb) по-лек, докато алуминиевите бутала имат интегрирани канали за охлаждане с масло.

В кратката фаза на загряване след студен старт превключващата водна помпа не циркулира охлаждащата течност в главата на цилиндъра – по този начин двигателят 2.5 TFSI достига работната си температура по-бързо. Това понижава коефициента на триене и намалява разхода на гориво. Системите за старт-стоп и възстановяване също допринасят за подобряване на ефективността. В цикъла на NEDC, RS 3 Sedan и RS 3 Sportback консумират 8,3 литра гориво на 100 км (28,3 US mpg).

Оптимална доставка на мощност: двойна инжекционна система
Газообменът на петцилиндровия двигател е проектиран за висока производителност. Големият турбокомпресор притиска входящия въздух в горивните камери с до 1,35 бара. Интеркулерът със своята 80-процентова ефективност намалява температурата, за да постигне възможно най-висока концентрация на кислород. Всмукателните и изпускателните разпределителни валове могат да се регулират според нуждите.

От страна на изгорелите газове, системата на клапана на Audi (AVS) променя продължителността на отваряне на клапана на два етапа в зависимост от натоварването и скоростта на двигателя – за умерена консумация при ниско и частично натоварване, както и за спонтанна реакция на дросела и висока сила на притягане при пълно натоварване. За по-добро образуване на смес, новият 2.5 TFSI двигател работи с двойна инжекционна система. Той осигурява възможност за впръскване на гориво във всмукателния колектор, както и директно в горивната камера. Продължителността и видът на инжектирането могат да бъдат променливи оптимизирани за всяка работна точка на двигателя.

Уникален: звукът на петцилиндровия двигател
2.5 TFSI има интервал на изстрелване 144 градуса. Поради последователността на запалване 1-2-4-5-3 запалването се редува между директно съседни цилиндри и тези, които са по-далеч един от друг. Това носи със себе си много специален ритъм. Основният тон е придружен от характерни хармонични честоти. Блокът за управление на двигателя също допринася косвено за безпогрешния звук. При голямо натоварване клапите в изпускателната система се отварят за още по-пълен звук.

Използвайки Audi drive select, водачът може да контролира отварянето и затварянето на капаците поотделно – както в стандартната RS изпускателна система, така и върху опционалната RS спортна изпускателна система с черни гарнитури на задните тръби. Последният изостря допълнително характерния петцилиндров звук.

Трансмисия
Седемстепенният S tronic е стандартен за RS 3 Sedan * и RS 3 Sportback *. Долните предавки на компактната трансмисия с двоен съединител са динамично къси, докато седмата предавка има дълго съотношение за намаляване на разхода на гориво. Топлообменникът контролира температурата на трансмисионното масло, докато новото ъглово задвижване на опорния вал спестява два килограма (4.4 фунта).

Шофьорът може да остави седемстепенната S tronic да работи автоматично или може сами да сменят предавките чрез лоста за избор или гребла на волана. Има и избор на две програми за шофиране в автоматичен режим. В режим D двигателят е оптимизиран за ежедневен трафик. В режим S двигателят е проектиран за по-голяма пъргавина, а оборотите са по-високи. Скоростите се изместват почти неусетно в рамките на стотни от секундата. Контролите за стартиране стартират с оптимално сцепление. С негова помощ RS 3 се възползва от пълния потенциал на своето ускорение. Предпоставка: спортният режим ESC трябва да е активен, а лостът за избор на избор в положение S.

Променливо разпределение на мощността: quattro задвижването
Постоянното задвижване на всички колела quattro съчетава захващащ динамизъм със значителна стабилност. Централният му компонент е електронно контролираният, хидравлично активиран мултиплитен съединител, който е монтиран на задната ос поради причини за разпределение на натоварването на осите. Съединителят с много плочи използва софтуер, който е пригоден специално за RS 3. Той разпределя въртящия момент изключително бързо на предния и задния мост, както е необходимо. В зависимост от стила на шофиране и коефициента на триене, между 50 и 100 процента от наличната задвижваща сила могат да бъдат изпратени на задната ос. Електрически задвижваната помпа притиска плочите в съединителя заедно с максимално налягане на маслото 40 бара. Веднага след като сцеплението на пътя се намали или водачът възприеме по-спортен стил на шофиране, съединителят може да насочи част от задвижващата сила към задния мост при завъртане в ъгъла.

Related Articles

Вашият коментар