Audi quattro with ultra-technology

С quattro постоянно задвижване на всички колела, Audi удължи преднината си за период от повече от три десетилетия. Сега е време за следващата голяма стъпка: quattro в комбинация с ултра технология.

Целта за развитие на quattro с ултра технология е система за задвижване на всички колела, оптимизирана за ефективност, без забележими разлики в постоянните системи по отношение на сцеплението и динамиката на движение. Системата трябва да определи показатели в своя клас за разход на гориво и емисии на CO 2 , особено при ежедневни условия. Със съответно оборудвани тестови автомобили, разработчиците на Audi са използвали средно 0,3 литра / 100 километра по-малко гориво, отколкото при конвенционалното задвижване на всички колела. Тестовете са проведени по маршрут в района на Инголщат и при нормално движение.

Drivetrain with quattro ultra technology
На пръв поглед тези изисквания едва ли изглеждат съвместими. Но чрез взаимодействието на новоразработените компоненти на задвижване на всички колела и сложна оперативна стратегия, разработчиците на Audi успяха да постигнат тази цел. Резултатите: Интелигентното управление на системата за задвижване на всички колела работи предвидимо, винаги гледайки напред с помощта на изчерпателен набор от сензори и непрекъснат анализ на данните за динамиката на движение, състоянието на пътя и поведението на водача, събрани. Следователно системата quattro за задвижване на всички колела винаги е готова при нужда. По време на стандартна работа при ниски натоварвания без риск от подхлъзване на колелата, новият quattro се възползва от всички предимства на задвижването на предните колела. Задвижването на всички колела винаги се деактивира, когато не е необходимо, но остава постоянно на разположение, като значително намалява потенциалната разлика в разхода на гориво между задвижването на предните колела и постоянното задвижване на всички колела. Стратегията Системата за задвижване на всички колела се активира преди водачът да се нуждае от това. Всъщност всички активирания и деактивации следват силно диференцирана стратегия. Quattro електрониката е свързана в мрежа с редица други блокове за управление. На всеки десет милисекунди системата придобива и анализира голямо разнообразие от данни, като ъгъл на управление, странично и надлъжно ускорение и въртящ момент на двигателя. Активирането на системата за задвижване на всички колела следва триетапна стратегия: проактивна, прогнозна, т.е. гледаща напред и реактивна.

На проактивно ниво, акцентът е върху данните, доставени от мрежовите системи в автомобила. Контролният блок използва тези данни, за да изчисли например точката, когато вътрешната предна гума ще достигне границата на сцепление по време на бързо завиване. Изчислението е завършено приблизително 0,5 секунди преди. Ако колелото се приближи до границата на сцепление до определен праг, системата за задвижване на всички колела се активира.

С предсказуемо активиране, блокът за управление на quattro се ориентира основно към стила на водача, състоянието на ESC и избрания режим при избор на задвижване и върху системата за откриване на ремаркето.

С реактивно активиране, което рядко се случва на практика, системата реагира на резки промени в коефициента на триене. Те се случват например, когато колелата преминават от сух асфалт към лист лед.

Drivetrain with quattro ultra technology

quattro задвижването на всички колела е по-активно през зимата, отколкото през лятото, защото коефициентите на триене са по-ниски тогава. Необходимостта от задвижване на всички колела обикновено е по-висока при ниски и умерени скорости с фази на ускорение, отколкото при шофиране бързо с постоянна скорост. Следователно използването на quattro задвижване на всички колела е по-малко на магистралата, по-специално.

Автомобилът обаче може да се управлява безопасно и по заснежен път с само задвижване на предните колела, ако пътят е прав, а скоростта остава постоянна. От друга страна, ако автомобилът се движи динамично по криволичещ път, задвижването на всички колела остава активно през цялото време, дори и на сух, здрав асфалт.

Оптималното разпределение на мощността между предния и задния мост се изчислява непрекъснато, когато системата е активна. Стратегията за контрол отчита данните на ESC, условията на околната среда, ситуацията на шофиране и желанията на водача. Мощността може да бъде разпределена оптимално между двете оси по всяко време като функция от тези фактори.

По принцип има достатъчно време за деактивиране на системата за задвижване на всички колела. За разлика от тях, експлоатационните изисквания определят скоростта, с която съединителите се затварят, за да активират системата. В определени ситуации на шофиране това трябва да се случи само за части от секундата.

Чрез мрежово quattro задвижване с Audi drive select, водачът може да регулира свойствата на задвижването на всички колела, така че да отговаря на неговите индивидуални изисквания. Автоматичният режим при избор на задвижване осигурява най-доброто възможно сцепление и балансирана динамика на шофиране. В динамичен режим мощността се изпраща на задната ос по-бързо и в по-голяма степен, подобрявайки динамиката на движение, особено при ниски коефициенти на триене. Селективно управление на въртящия момент на колелата – софтуерна функция на ESC – изглажда управлението при необходимост, като минимално спиране на вътрешните колела.

Две съединителя – технологията
Повишената ефективност е възможна от два съединителя в задвижващия механизъм. Когато системата се промени на задвижване на предните колела, предният съединител – съединител с много пластини при излитане на трансмисията – изключва задвижващия вал. Вграден разединител в диференциала на задния мост също се отваря, като изключва основната причина за загуби от влачене в задната секция на задвижващия състав. В същото време, quattro drivetrain е с близо четири килограма (8,8 lb) по-лек от предишната система, въпреки новите технически компоненти. Това също спестява гориво и облагодетелства.

Съединителят с много плочи
Съединителят на задвижването на всички колела е разположен в задния край на трансмисията. Електрическият двигател, интегриран в блока за управление на quattro, задвижва шпиндел, който задейства мултиплитния съединител. В зависимост от модела, съединителят съдържа пакет от пет или седем чифта плочи, които се въртят в маслена баня. Фрикционните пръстени са подредени един след друг по двойки. Първият е постоянно свързан с коша на съединителя, който се върти с входящия вал. Следващият пръстен е свързан с изходния вал към диференциала на задния мост. Когато плочите се притиснат заедно, системата за задвижване на всички колела се активира. Контактното налягане на плочите се използва за разпределение на въртящия момент на променливо и динамично между осите.

Интегрираният декупатор
Интегрираният в диференциала на задния мост декупатор работи по различен принцип. Валът към дясното задно колело е разделен на две части извън точката, където излиза от диференциала. Левият под-вал със зъбно колело на оста в диференциала и десният под-вал са свързани към нокът. И двете могат да бъдат положително свързани.

Нокътният съединител се отваря електромеханично и се затваря чрез опънати пружини. Ако съединителят на задвижването на всички колела и разединителят са отворени, големите компоненти в диференциала на задния мост са от значение за загубите от триене и влачене, както и за спирането на задвижващия вал. Само колесните зъбни колела и компенсиращите предавки в диференциала, които компенсират разликите в скоростта на въртене на задвижващите колела на автомобила по време на завой, продължават да се въртят при нулев товар. Те обаче причиняват само много леки загуби при съпротивление.

За да се активира системата за задвижване на всички колела, стационарните компоненти се ускоряват за части от секундата чрез управлявания съединител с много плочи. Нокътният съединител се затваря веднага щом задвижващият вал и по този начин диференциалният корпус се въртят с необходимата скорост. След това електромагнитно задействан метален щифт изключва заключващия лост. Пружините се отпускат и нокътният съединител се затваря.

Използването на опънати пружини при затваряне на съединителя за нокти позволява много кратки времена на смяна.

quattro с ултра технология – трансмисията
Ключът за постигане на значително повишаване на ефективността при работа с една ос е директно задвижваната ос с оптимална ефективност. Новото поколение ръчни и S tronic трансмисии в идеалния случай изпълняват всички предпоставки, тъй като ефективността също беше основен фокус по време на тяхното развитие.

 

Related Articles

Вашият коментар