Audi Q5 – quattro с ултратехнология

Следващо поколение задвижване на всички колела: quattro с ултратехнология


С изключение на 3.0 TDI, всички Q5 версии имат изцяло новоразработеното quattro с ултра технология. Той предлага максимална ефективност и не се различава видимо от постоянните системи по отношение на сцеплението и динамиката на движение. Управлението на новия quattro задвижващ механизъм работи предсказуемо. Свързан в мрежата през цялото превозно средство, той получава и оценява данни – в десет милисекундни цикъла – като ъгъл на управление, напречно и надлъжно ускорение и въртящ момент на двигателя.

Докато новото Audi Q5 кара с умерен тип предавка и няма риск от подхлъзване на гумите, quattro с ултра технология се възползва от всички предимства на задвижването на предните колела. Ако е необходимо задвижване на всички колела, то веднага е на разположение. Той е ангажиран на два етапа – предсказващ и реактивен.

На прогнозирано ниво акцентът е върху данните, предоставени от мрежовите системи. От тези данни контролното устройство изчислява например точката, в която предната гума от вътрешната страна на кривата ще достигне границата си на сцепление по време на бързо завиване; тя изчислява това около половината секунда предварително. Ако колелото се приближи до границата на сцепление при определена стойност на прага, системата за задвижване на всички колела се активира.

Решението на устройството за управление дали да включва предвидимо задвижването на всички колела се основава преди всичко на стила на управление на водача, състоянието на електронното управление на стабилизацията (ESC) и режима, избран в системата за избор на задвижване на Audi. При реактивно захващане системата реагира на резки промени в триенето и тя задейства quattro задвижването. Тези промени могат да възникнат например, когато колелата преминават от сух асфалт към лист лед.

Мрежата на quattro задвижването с Audi drive select означава, че водачите на новото Audi Q5 могат да настройват свойствата на quattro задвижването според личните си предпочитания. Автоматичният режим представлява максимални свойства на сцепление и балансирано управление. В динамичния режим въртящият момент се пренасочва към задната ос по-рано и при по-високи нива – това увеличава динамичните характеристики, особено когато стойностите на триене на тротоара са ниски.

Решаващите печалби за ефективност в сравнение с конкуренцията се коренят в концепцията за двата съединителя в задвижващия състав. Когато системата се промени на задвижване на предните колела, предният съединител – съединител с много пластини на изхода на трансмисията – изключва задвижващия вал. В задната диференциал се отваря и интегриран съединител за отделяне. Той изключва онези компоненти, които причиняват най-големи загуби тук, като например голямото колело на короната, работещо в маслената баня. Въпреки новите части, quattro с ултра технология е с близо четири килограма (8,8 lb) по-лек от предишната система.

Related Articles

Вашият коментар