Audi Q4 Sportback e-tron концепция (2020)

От техническа гледна точка те са идентични близнаци, но по отношение на формата си, всеки от тях има свои непоклвърдими и характерни черти: Концепцията Audi Q4 e-tron даде на посетителите на 2019 Женева Motor Show вкус на първия компактен електрически SUV от Audi. С Q4 Sportback e-tron,марката вече представя втория модел на продуктовата линия, който ще влезе в производството през 2021 г. като SUV Coupé.

От техническа гледна точка те са идентични близнаци, но по отношение на формата си, всеки от тях има свои непоклвърдими и характерни черти: Концепцията Audi Q4 e-tron даде на посетителите на 2019 Женева Motor Show вкус на първия компактен електрически SUV от Audi. С Q4 Sportback e-tron,марката вече представя втория модел на продуктовата линия, който ще влезе в производството през 2021 г. като SUV Coupé.

*Стойностите на колективното потребление на всички модели, наименувани и налични на германския пазар, могат да бъдат намерени в списъка, предоставен в края на този MediaInfo.

Това дава възможност на потенциалните клиенти на Q4 да започнат да мислят коя версия предпочитат около година преди да бъдат доставени първите превозни средства: гъвкавостта и здравината на класическия SUV или динамичната елегантност на варианта Coupé. Размерите на двата модела Q4 са почти идентични: С външна дължина от 4.60 метра (15.1 фута) и височина 1.60 м (5.2 фута), Sportback е един сантиметър по-дълго и плоско. Вариантите Q4 са идентични по отношение на ширината им от 1,90 m и тяхната междуосие от 2,77 метра (9,1 фута).

Двете концептуални автомобили, които вече предлагат ясен поглед напред към най-добрите серии от серията двигатели на модела за производство на следващите серии, също имат същата технология на задвижване. Два електродвигателя мобилизират 225 кВт от системата в концепцията Q4 и Q4 Sportback e-tron. Както е характерно за Audi, задвижващата сила се носи на пътя с quattro задвижване на всички колела. Благодарение на отличното сцепление, двете версии на Q4 се ускоряват от нула до 100 км/ч (62.1 мили/ч) само за 6.3 секунди. Максимална скорост е ограничена до 180 km/h .

Голяма батерия с капацитет от 82 киловата отнема почти цялото пространство в зоната на занижаване между осите. Обхватът от над 450 км (279,6 мили) – в съответствие със стандарта WLTP – задава еталона в своя клас. Версиите с предно задвижване на задните колела ще предлагат обхват от над 500 километра в съответствие с WLTP. Технологията на концепцията Q4 e-tron се осигурява от модулната платформа за електрификация (MEB), която ще бъде интегрирана в множество електрически превозни средства, произведени от Групата Volkswagen в бъдеще, от компактния клас до най-висшия клас средно големи. Концепцията Audi Q4 Sportback e-tron предлага предварително преглед на това, което вече ще бъде седмият електрически автомобил, който производителят ще въведе до 2021 година.

Секси гръб:


Силуетът на Sportback се спуска надолу към гърба в фин и динамичен завой. Линията на покрива се превръща в значително наклонена D-колони и завършва в хоризонтален спойлер на нивото на долния ръб на прозореца. В резултат на това бъдещият Audi Q4 Sportback изглежда много по-дълъг от партньорския си модел – концепцията Q4 e-tron.

Впечатляващата широка светлинна лента, която свързва двата фара в задния край на концепцията Audi Q4 Sportback e-tron, е включена, за да отрази елемент от концепцията за Audi Q4 e-tron. Ясно се вижда, че тези два модела принадлежат към едно и също семейство е-tron, тъй като тясната връзка с e-tron Sportback* е очевидна. Това се отнася и за вътрешността на светлините, където значителното почистване на LED сегменти също напомня на елемент на по-големия брат. Поразителното проектиране на дифузерния модул с хоризонталните си ламели и осветеното лого на e-tron в средата е елемент, който двете версии на Q4 споделят.

Когато го гледате отпред, Singleframe с логото на марката четири пръстена идентифицира концепцията Q4 Sportback e-tron като автомобил Audi. И ще отнеме не повече от два погледа, за да се види, че това е електрически Audi: Подобно на първото производство Audi с електрическо задвижване, новата концепция превозно средство също така разполага със структурирана затворена повърхност в рамките на широка, почти изправена осмоъгълна рамка на мястото на традиционна решетка радиатор.

Изявените модели на четирите колела са по-нататъшна класическа функция на Audi, която отличава марката още от легендарния оригинален квастро 1980. Разширените характеристики на концепцията Q4 e-tron и концепцията Q4 Sportback са проектирани да бъдат високо органични и течащи, и придават характерен допир към страничен изглед. Акцентът на зоната на скалния панел между осите, където се намира батерията и по този начин е разположена електроцентращата на този SUV, е типична характеристика на електронния tron. Големите 22-инчови колела не оставят никакво съмнение за потенциала на най-новия член на семейството на Ауди.

Концепцията Q4 Sportback e-tron е боядисана в новия кинетичен сив цвят, светло метален и перлен цвят, който заема отличителен зеленикав оттенък в зависимост от ъгъла на светлината. За разлика от това, долните части на тялото са боядисани в тъмно сив цвят. Тази сегментация подчертава ширината и хоризонталната ориентация на архитектурата на превозното средство.

Усещане за простор – интериор


Със своите размери, концепцията Audi Q4 Sportback e-tron също заема своята позиция в горната трета на компактния клас. Изискванията за пътното пространство определят електрическия SUV като пъргав all-rounder. За разлика от интериора, неговата база от 2,77 метра (9,1 фута) го поставя най-малко един клас по-висок. Тъй като няма предавателен тунел, ограничаващ пространството, концепцията Q4 Sportback e-tron предлага неподозирани простор и комфорт, особено по отношение на завивката отпред и дори повече в задната част.

Цветовата схема подчертава усещането за простор. Докато светли, топли цветове доминират горната част на кабината, тъмният килим в секцията на пода осигурява контраст. Стълбовете на прозорците, горната част на релсата и панела са с бял и бежов микрофибърен текстил. Устойчивостта е основен приоритет не само по отношение на електрическото задвижване в Audi Q4 и Q4 Sportback: Подовото покритие е от рециклирани материали. Вместо хромирани метални декора, повърхностите са покрити с висококачествено многослойно покритие. Боядисаният матиран плексиглас върху приложенията създава интензивен ефект на дълбочина. Четирите седалки с вградени облегалки за глава са тапицирани с удобни материали на Alcantara, произведени с изящна изработка. Двойни шевове, зашити с дебела прежда красят тапицерията.

Дисплеят на виртуалната пилотска кабина Audi с най-важните елементи на дисплея за скорост, зарядно ниво и навигация се намира зад волана. Големият дисплей с глава нагоре с функция за увеличена реалност е нова функция. Тя може да показва важна графична информация, като стрелки за посока за завъртане, директно по пътя.

За избор на често използвани функции могат да се използват контролни панели, проектирани като допирни елементи върху спиците на волана. В средата над централната конзола има 12.3-инчов сензорен екран, чрез който се показват и функционират функциите на превозното средство. Тя се накланя към водача за по-голяма лекота на работа. Под нея се намира лента с бутони за управление на климатика.

Тъй като централната конзола не трябва да държи функционални елементи като лост за предавка или елементи за задействане на ръчната спирачка, тя е проектирана като просторно отделение за вещи, което включва поставка за зареждане на мобилен телефон. Има хоризонтална площ в висококачествен дизайн, в която е вграден бутона за избор на режим на предаване и който служи и като капак за предната част на конзолата. В допълнение към конвенционалното долно отделение за съхранение, вратите вече предоставят възможност за съхранение на бутилки в специално формованата горна част, където те са лесни за достигане.

Ефективен изпълнител: задвижващ система и окачване


Модулната платформа за електрификация (MEB) предлага широка гама от варианти на задвижване и нива на мощност. Версията за производителност на електрическото задвижване е инсталирана в концепцията за Audi Q4 Sportback e-tron. Предните и задните оси се захранват от електрически двигател – това Q4 Sportback е куттро. Между осите няма механична връзка. Вместо това електронното управление гарантира оптималното координиране на разпределението на въртящия момент и го прави в части от секундата. Това позволява на SUV Coupé да постигне оптимално сцепление при всякакви метеорологични условия и на всякакъв вид повърхност.

В повечето случаи концепцията Q4 Sportback e-tron използва главно своя заден електромотор, постоянно развълнуван синхронен мотор, за да постигне най-висока ефективност. За ефективност, въртящия момент обикновено се разпределя с пристрастие към задната ос.

Ако водачът изисква повече мощност, отколкото задните електрически двигатели могат да захранват, задвижването с електрически задвижване на всички колела използва предния асинхронен мотор, за да преразпределя въртящия момент, както е необходимо за предната ос. Това също се случва предсказуемо дори преди хлъзгане се появява в ледничеви условия или при завиване бързо, или ако подскочите на автомобили или прелитащи.

Електрическият двигател в задния край има мощност 150 kW и мобилизира въртящ момент от 310 нютонови метра (228,6 lb-ft); предният двигател доставя предните колела с до 75 кВт и 150 нютона метра (110.6 lb-ft). Изходът на системата е 225 kW. Батерията в пода на превозното средство съхранява 82 киловатчаса, което позволява обхват от над 450 километра (279,6 мили) според стандарта WLTP. Батерията е заредена с максимум 125 киловата. Затова отнема малко повече от 30 минути, за да достигне 80% от общия капацитет.

Въпреки това, рецептата за този отличен диапазон включва много повече от просто един склад за съхранение на енергия с голям капацитет. Също като първия член на семейството, концепцията Audi Q4 e-tron, Audi Q4 Sportback също се представя като виртуоз за ефективност, започвайки с ниското аеродинамично съпротивление на тялото, чийто коефициент на съпротивление е 0.26 и следователно 0.01 под този на Q4 e-tron SUV. Компактната електрическа продуктова линия също така разполага с усъвършенствана стратегия за възстановяване, като не оставя възможност за оптимизиране на гамата си. Комплексното термично управление на устройството и батерията, което включва2 термопомпа, също допринася за това.

Спортно, прецизно управление


Ключов фактор за спортния характер и изключителната напречна динамика е ниската и централна позиция, на която са монтирани компонентите на задвижването. Акумулаторната система за високо напрежение е оптимално съразмерна на размерите на Sportback Audi Q4 и се намира между осите под формата на плосък, широк блок под купето. Системата на батерията тежи 510 кг. Центърът на тежестта на концепцията за Audi Q4 Sportback e-tron е подобно на това на седан с конвенционална задвижваща система.

Разпределението на осово натоварване е перфектно балансирано в почти 50:50. Предните колела на концепцията Q4 Sportback e-tron се направляват на мост MacPherson с адаптивни демпфери. Отзад има многослоен мост с отделни пружини и адаптивни демпфери.

Модулната платформа за електрификация НАТП: основата


MLB, MQB – модулна надлъжна платформа и модулна напречна платформа: Тези компонентни системи за развитие на превозните средства представляват голяма история за успех във всички сегменти на Audi и Volkswagen Group. Предишните платформи бяха проектирани предимно за използване на двигатели с вътрешно горене. Какво е ново и различно в модулната платформа за електрификация: Тя е проектирана специално и изключително за автомобили с електрически задвижващи системи. Осите, задвижванията, междуосите и взаимодействието между всички компоненти се подбират и адаптират специално за електронна мобилност.

Поставянето на голям обем батерии и тяхната геометрия могат да бъдат оптимизирани, без да се налага да се правят отстъпки за други концепции на задвижване, които винаги трябва да бъдат взети предвид в MLB и MQB.

В същото време MEB открива огромен потенциал за синергия. Тази платформа служи като основа предимно за електрически автомобили в сегмента с голям обем А. Тя позволява най-добрата налична технология, за да бъдат разработени съвместно между марки и се използва в много различни електрически автомобили. По този начин MEB също така помага на електрическата мобилност да премине дори в особено чувствителния към цените компактен сегмент.

E-инициатива: над 20 модела на електрическо задвижване до 2025 г.


Марката с четирите пръстена стартира своята електрическа офанзива със световната премиера на изцяло електричните SUV Audi e-tron* през септември 2018. До 2025 г. Ауди ще предложи повече от 20 автомобила с изцяло електрическо задвижване на най-важните пазари в света и ще постигне около 40% от продажбите си с електрифицирани модели. Джиповете в това портфолио включват e-tron* и електронния tron Sportback*. В допълнение, ще има редица модели с класически оформление на тялото като Avant и Sportback. Гамата ще обхване всеки съответен пазарен сегмент от компактния клас до класа на лукса.

Benedikt Still

Benedikt Still

Spokesman Audi e-tron, Audi Q4 e-tron, Audi TT, elec­tri­fi­ca­tion, elec­tric en­gines, bat­ter­ies, charg­ing in­fra­struc­ture

Related Articles

Вашият коментар