Audi Q2 – 2.0 TDI quattro S tronic

Спортност и стабилност: quattro задвижване

Системата за постоянно задвижване на всички колела quattro гарантира оптимално сцепление и управление при всякакви пътни условия. Той се предлага стандартно с 2.0 TFSI и 2.0 TDI с мощност 140 кВт (190 к.с.). Предлага се по избор за 2.0 TDI с мощност 110 кВт (150 к.с.).

quattro задвижването използва съединител с много хидравлично задвижване. Съединителят е монтиран в края на задвижващия вал, пред диференциала на задния мост, което подобрява разпределението на натоварването на осите. Съдържа пакет от чинии, работещи в маслена баня. Металните триещи пръстени са подредени един след друг по двойки – по един пръстен от всяка двойка е здраво свързан с барабана на съединителя, който се върти с опорния вал; другият пръстен е свързан с изходния вал към диференциала на задния мост.

7-speed dual clutch gearbox S tronic

Въртящият момент се разпределя непрекъснато между осите. Съединителят с много плочи може да насочи въртящия момент към задния мост напълно променливо в съотношение 50:50 в рамките само на няколко милисекунди. За да направите това, бутало притиска опаковките заедно с контролирано действие. Аксиално-буталната помпа с електрическо задействане развива необходимото налягане на маслото, което може да достигне близо 40 бара.

Електронното управление на съединителя с много табели съчетава удоволствие от шофирането и безопасността при шофиране на съвсем ново ниво. Той вече може да започне да изпраща част от въртящия момент към задния мост, когато водачът се превърне спортно в ъгъл. Веднага след като водачът ускори, мощността натиска SUV в завоя. На границата на завиване системите работят в тясна връзка с селективното управление на въртящия момент на колелата, интелигентна софтуерна функция на ESC. Това дава възможност за прецизно завиване в ъгъла по време на обръщане на товара и осигурява максимален контрол и надеждност при движение по ниско триене.

Нови технологии: седемстепенният S tronic
Използват се две версии на седемстепенния S tronic. Двигатели с мощност до 85 кВт (116 к.с.) са сдвоени с доказана единица, която тежи само 70 килограма (154,3 фунта) . Двата му съединителя изсъхват. Най-добрите двигатели с въртящ момент от 320 Nm (236,0 lb-ft) и по-високи са сдвоени с новоразработения S tronic, в който съединителите работят в маслена баня.

Седемте предавки на новата трансмисия с два съединителя позволяват широко разпространение от 8,7. Промените в скоростта на двигателя между предавките остават сравнително малки, което позволява на двигателя винаги да работи близо до идеалната си работна точка.

Иновативните решения повишават ефективността на новия седемстепенен S tronic. Маслото се подава чрез малка механично задвижвана помпа. В някои ситуации, например при стартиране на хълм, това се усилва от втора помпа с електрическо задвижване, за да отговори на повишеното търсене. Обширната оптимизация успя да намали триенето в много компоненти, допринасяйки за изключителната ефективност на новата трансмисия с два съединителя.

И в двата варианта седемстепенният S tronic е универсална трансмисия. Шофьорите могат да го позволят да се превключва автоматично или сами да сменят предавките с помощта на лоста за избор или опционални гребла за смяна на волана. Има и избор на три програми за шофиране в автоматичен режим. В режим D двигателят работи възможно най-често при ниски обороти; в режим S стилът на шофиране е по-спортен, а оборотите са по-високи.

Ако опционалната система за управление на задвижването на Audi е настроена на режим „ефективност“, съединителят се изключва при изкачване, което позволява на компактния SUV да се движи свободно. С функцията за старт-стоп двигателят вече се изключва, когато скоростта спадне до 7 км / ч (4,3 мили / ч) .

Седемстепенната трансмисия с два съединителя предава мощността на двигателя чрез три вала – един задвижващ вал и два изходни вала. Това оформление дава възможност за кратък дизайн, който е необходим за сдвояването му с напречните четирицилиндрови двигатели в Audi Q2 *.

Седемстепенният S tronic се състои от две субединици. Големият съединител K1, разположен от външната страна, води въртящия момент на двигателя чрез солиден вал към зъбните колела за нечетни предавки 1, 3, 5 и 7. Кухия вал се върти около твърдия вал. Той е свързан с втория по-малък съединител K2, който се намира вътре в по-големия съединител и който управлява зъбните колела за предавките 2, 4 и 6, както и задното предаване.

И двете предавателни подразделения са непрекъснато активни, но само една е свързана към двигателя по всяко време. Например, когато водачът ускори на трета предавка, четвъртата предавка вече е включена във втората трансмисия. Смените се извършват чрез превключване на съединителите. Превключването на предавките отнема само няколко стотни от секундата и се изпълнява динамично, плавно и удобно, без практически без прекъсване на сцеплението. Съединителите с много плочи се управляват с изключителна точност.

Related Articles

Вашият коментар