AUDI AI : TRAIL quattro

Audi завършва своя квартет визионерски превозни средства и ще бъде на IAA 2019, за да представи електрически офроудър за бъдещето на автомобилния транспорт: Audi AI: TRAIL quattro, цялостна концепция за устойчива мобилност извън пресеченото трасе. И четирите автомобила с визионерска употреба – Audi Aicon, AI: ME, AI: RACE и AI: TRAIL ще бъдат представени заедно на щанда на Audi в зала 3 през целия IAA 2019.

Четириместният Audi AI: TRAIL quattro съчетава капацитета за автоматизирано шофиране с превъзходни офроуд възможности. Стъклото, обграждащо кабината, се простира до нивото на земята, осигурявайки ненадмината всестранна видимост. Достатъчният капацитет на батерията гарантира достатъчен обсег дори далеч от плътните мрежи от зареждащи станции.

Частта „Пътека“ от името предизвиква идеята за опознаване на природата. Ето защо на борда няма големи екрани за стрийминг на телевизионни сериали или видеоконферентна връзка; вместо това широките стъклени повърхности осигуряват ясна гледка към околността. Ето как Марк Лихте, ръководител на дизайна на Audi, описва случая на употреба: „С AI: TRAIL ние показваме концепция за офроуд с електрическо задвижване без емисии за иновативно шофиране с път извън павираните пътища. В съответствие с това, ние проектирахме монолитна основна каросерия на автомобила с максимално остъкляване, за да създадем интензивна връзка с околността. Концепция за устойчива мобилност при поискване. “


Визионерските возила на Audi

Audi AI: TRAIL quattro е четвъртият участник в серията концептуални автомобили с електрически задвижващи системи, която започна с представянето на Audi Aicon при итерацията на IAA през 2017 година. След този автомобил от луксозен клас, предназначен много за високо автоматизирано шофиране на дълги разстояния, монопосто без емисии, проектирано за състезателната писта, Audi PB18 e-tron, направи своя дебют в Pebble Beach през 2018 г. Той получи нов име навреме за IAA 2019, придобивайки споделения префикс „AI“, за да посочи, че и той е част от семейството. Вече е известен като AI: RACE, което не оставя никакви илюзии по отношение на предназначението на електрическия спортен автомобил.

Третият от поредицата, Audi AI: ME – представен на шоуто на автомобилния Шанхай през 2019 г. – е автономен градски автомобил, насочен към мегаполиси по целия свят. Тя позволява на пътниците да спрат да се притесняват от неизбежното в градските райони трафик за спиране и движение, като им предлага перфектна свързаност и богат набор от информационни услуги, като им помага да прекарват времето си в превозното средство максимално полезно и спокойно. ,

И накрая, с AI: TRAIL, Audi вече отваря потенциалните приложения за своите визионерски превозни средства да включват терен извън пътя. Автомобилът е оборудван с четири електродвигателя, системи за подпомогнато и автоматизирано шофиране и – обикновено за Audi – quattro постоянно задвижване на всички колела.

Aicon, AI: ME, AI: RACE и AI: TRAIL са обединени от нещо повече от концепцията за устойчиви задвижващи системи и телесна линия, която ще се движи далеч в бъдещето. Те също въплъщават изцяло нова концепция за мобилност на марката с четирите пръстена. За разлика от колите на настоящето, такива превозни средства вече няма да трябва да правят компромиси между широк спектър от приложения и сценарии. Вместо това утре ще могат да се проектират коли за много по-конкретни случаи на употреба. В бъдеще клиентите ще могат да поръчат всеки от тези специализирани модели на Audi от пула на Audi по поръчка на автомобили, за да отговарят на личните им предпочитания и изисквания и да ги наемат за ограничен период.

В този процес няма да се налага да пропускат високото ниво на персонализиране, което се приема за даденост в премиум сегмента в наши дни. Това е така, защото ще могат да се вземат предвид всички налични данни и предпочитания на потребителя в процеса на конфигуриране и оборудване на превозното средство за лизинг. Клиентите, които резервират превозно средство, след това не само ще получат желаното превозно средство, но и могат да го конфигурират така, че да отговарят на техните лични предпочитания, доколкото е възможно. Цветът, интериорите и техническите опции могат да бъдат предварително конфигурирани онлайн с приложението или чрез данни за драйвера, съхранявани в системата myAudi. Дори предпочитаната вътрешна температура на водачите, перфектната ергономична настройка на седалките и личната им музикална библиотека вече ще се активират, когато влязат в колата.

Тази оферта е достъпна и лесна за използване чрез обикновено приложение, което свързва поръчката на автомобила, личните предпочитания на потребителя и многобройните опции, които могат да се използват, докато сте на път.

Технология, която се вижда – външността

С външна дължина от 4,15 метра (13,5 фута) и ширина 2,15 метра (7,05 фута), потенциалът на храбрия Audi AI: TRAIL далеч от павираните пътища веднага се вижда. Височината на покрива от 1,67 метра (5,5 фута) и огромните 22-инчови джанти с 850 мм (33,5 инча) гуми намекват за отличните офроуд способности на автомобила, дори когато стои неподвижно. С просвет от внушителните 34 сантиметра (13,4 инча) той може да прокача вода през дълбочина повече от половин метър (1,6 фута).

В неравен скалист терен тази архитектура осигурява много ловкост, без акумулаторният блок, интегриран в пода, да влиза в контакт със земята.

Самата кабина е обширно остъклено пространство, заобиколено от многоъгълни форми, с място за до четирима души. Една характерна черта – и тази, която показва родството на автомобила с Aicon и AI: ME – е стърчащият гребен по средата на страничните стъкла. Тази линия продължава както отпред, така и отзад и действа като линия на талията, обединяваща цялото тяло в едно монолитно цяло. Със системата за електрическо задвижване, разположена около осите и батерията в пода, няма нужда от надвиснали секции или отделни приспособления за двигателя или батериите. Нещо друго, което четирите визионерски автомобили на Audi по време на IAA 2019 ще демонстрират е, че дизайнът на една кутия се превръща в златен стандарт за възрастта на електромобила.

Лекото тегло и максималната коравина на тялото са, разбира се, важни технически цели по-специално за офроудър. Ето защо корпусът на Audi AI: TRAIL е изработен от смес от високотехнологична стомана, алуминий и въглеродни влакна. В резултат на това тежи само 1750 килограма, въпреки батерията си с голям капацитет.

С Audi AI: TRAIL формата следва функцията. В интериора гребените на страничния прозорец дават място на пътниците там, където обективно се нуждаят най-много – около раменете и лактите. Те също така предоставят допълнително пространство, където субективно го възприемат най-остро, тъй като начинът, по който страничните прозорци се простират надолу ниско, отваря ясно до земята, дори между колелата. Целта на дизайнерите тук беше да дадат на тези вътре в превозното средство възможно най-добрия оглед на природата и заобикалящата ги среда, нарушавайки границите между интериора и света отвън. Когато автомобилът се движи, погледът на пътниците не е само фокусиран върху терена напред, но е свободен да се скита и да се случва с малки детайли в откритите пространства около тях. В AI: TRAIL пътниците могат да се отпуснат и да се насладят на спокойствието на возенето, без дори да се налага да мислят за това.

Всестранна видимост в хеликоптер

Предното стъкло се увива около предната част на автомобила като пилотската кабина на хеликоптер. Пътниците имат безпрепятствен изглед към пътя или пътеката както отпред, така и отстрани. Нито само предната и страничната страна са прозрачни и покрити със стъкло. Почти целият покрив, от върха на предното стъкло до задното спойлер, позволява ясен изглед на небето и пейзажа. Дори вертикалната единична рамка е остъклена, като само четирите пръстена на значката седят в обичайното си положение в това, което иначе е стъклен осмоъгълник.

Както предното стъкло, така и задната врата се отварят широко, осигурявайки лесен достъп до големи отделения за съхранение с каишки, за да се осигури сигурността на багажа при транспортиране. В задната част е вградено бронята за отделно отделение за мръсни предмети като туристически ботуши, катерене или мокро облекло.

Страничните первази под противоположните врати действат като прибиращи се дъски. Това улеснява зареждането и разтоварването на багажника на покрива. Вместо обемисти кладенци с колела, хоризонталните калници са всичко, което седи над четирите колела. Това дава възможност да се види окачването в действие от пилотската кабина дори по време на пътуване.

Обемните напречни връзки и MacPherson окачващи подпори с пружини и адаптивни амортисьори осигуряват подходяща здравина и гарантират стабилна стабилност при шофиране. Специалният дизайн на гумите става очевиден на пръв поглед, тъй като изглежда, че профилът е изтеглен докрай към страничните стени на високите гуми. Обаче зад него се крие структура от поддържащи подпори, които са интегрирани в протекторите, и реалната повърхност. Този дизайн позволява на самите гуми – в допълнение към подпорите на окачването – да допринесат за още 60 милиметра (2,4 инча) на хода на окачването. Освен подобрената офроуд способност, това осигурява на пътниците огромно количество допълнителен комфорт.

Гумите също имат променливо регулиране на налягането на въздуха, контролирано от сензора. Оптичните сензори и електронният контрол на стабилността (ESC) работят заедно, за да открият състоянието на пътната настилка и съответно да регулират налягането на въздуха в гумите. Що се отнася до сцеплението, може да бъде полезно да се намали налягането, например при шофиране по пясък, и по този начин да се увеличи пластирът за контакт на гумите. По същия начин увеличаването на налягането отново при преминаване към асфалт увеличава стабилността на задвижването.


Намалението като принцип на стил – интериора

Вътрешността на Audi AI: TRAIL е подредена и просторна и има само няколко видими контролни елемента. В предния ред има две удобни на вид, почти деликатни черупки на седалките, и двете оборудвани с четириточкови предпазни колани. Светлите цветове доминират над горната част на интериора до нивото на възглавницата на седалката и ниското табло. Отвореността към външния свят изглежда все по-присъстваща; окото на пътника се привлича към големите стъклени площи в предната и страничната част и се води през почти изцяло остъкления покрив.

Педали, хомот за волан, няколко бутона и смартфон, прикрепен към кормилната колона като център за дисплей и контрол за функциите на автомобила и навигацията – това са всички елементи, които има за взаимодействието между водача и автомобила.

Цялата цветова концепция със своите сини и сиви повърхности и земни тонове подчертава връзката между интериора и околната природа. Чувството за допир добавя към това възприятие, с грапави, гранулирани повърхности, показващи функционални качества. Гладкият вълнен филц в багажното отделение осигурява уютен контраст. Както в предишните концептуални автомобили, дизайнерите на Audi също използват рециклирани материали в AI: TRAIL. Килимът е изработен от преработена вълна с рециклирана кожа, като двете са устойчиви и издръжливи и се отличават с отлични акустични и климатични свойства.

Между седалките, а също и под предното стъкло има място за съхранение. Обтягащите ремъци осигуряват всякакви прибрани предмети, които също могат да бъдат натоварени отвън през сгъваемото нагоре предно стъкло. Прибиращите предпазни колани гарантират, че обтегачите винаги имат оптимално напрежение.

Вторият ред представя новост под формата на две седалки, проектирани като хамаци. Когато са опънати и опънати в преносима тръбна рамка, панелите от плат образуват удобна повърхност за сядане и облегалка, а облегалката, която е изтеглена отстрани, дори осигурява странична опора. Тези седалки са подходящи за релаксация по повече начини, отколкото един, тъй като дори могат да бъдат извадени от AI: TRAIL и да се използват като подвижни столове на открито.

Очи в небето

Мобилността и многофункционалността са характеристики на светлинните източници на Audi AI: TRAIL. Вместо конвенционалните фарове, автономните източници на светлина седят под A-колоните и могат да светят както навън, така и навътре. Тези LED елементи са димируеми и регулируеми и могат да се използват като вътрешно осветление, както и за осветяване на пътя на автомобила. Задната светлина работи по подобен начин. Разширявайки се по цялата ширина на задната секция, този елемент може да се използва за осветяване на багажното отделение и като отличително осветление на подписа за външната част.

Вместо конвенционални къси и дълги греди, Audi AI: TRAIL е оборудван с общо пет безроторни, триъгълни, с електрически задвижвани дронове с интегрирани матрични LED елементи. Те могат да кацнат върху багажник на покрива или директно върху покрива на превозното средство и да се прикачат към индуктивните зарядни елементи.

Летящите обекти са Audi Light Pathfinders, които генерират повдигането си по същия начин, както вентилаторите без остриета произвеждат въздушния си поток. Благодарение на подчертано лекия си дизайн, те могат да летят пред AI: TRAIL, изразходвайки сравнително малко енергия в процеса и да осветяват пътя напред, като по този начин заменят изцяло фаровете. По желание бордовите камери генерират видео изображение, което може да бъде предадено на дисплея пред водача чрез Wi-Fi, превръщайки Pathfinders в очи в небето.

Когато AI: TRAIL е неподвижен, дроновете също могат да осветяват околността от позицията си на покрива; например, когато пътниците се наслаждават на пикник до превозното средство. Те могат също така да осветят интериора през прозрачния панорамен покрив, ако пътниците предпочитат да останат вътре в превозното средство.

Дрона, които се координират напълно автоматично от AI: TRAIL, обикновено летят поне по двойки. Ако е необходимо, те могат да осигурят допълнителна интензивност на светлината или да осветят зоната около превозното средство, като се обединят, за да образуват групи до пет дрона. Обитателите могат просто да използват софтуер за управление на своите смартфони, за да зададат желания си сценарий.

Audi Light Companion е също толкова лесен за използване. Това е източник на светлина, който е оформен като голям фенер, но има много по-широк спектър от функции. Обикновено е магнитно прикрепен към предната страна на седалката, където действа като околно осветление. Можете обаче да вземете Light Companion със себе си, когато напуснете AI: TRAIL, и това е, когато наистина показва какво може да направи. Вградени в корпуса му са три крака, които могат да се използват, за да застанат светлината на място и да я превърнат в светлина от огън или прожектор на близко разстояние. Корпусът също така разполага с няколко камери, които могат да сканират пътя напред или да правят видеоклипове на пейзажа, които след това могат да бъдат качени директно, така че социалните медии.

Това обаче не е краят на талантите на Audi Light Companion. Когато е интегрирана с навигационната система AI: TRAIL, тя може да проектира символи за посока и дори писмена информация върху маршрут и по този начин да помага на потребителите на AI: TRAIL да намерят пътя си по време на туризъм.

Audi AI – по пътя към интелигентната мобилност

Audi AI: ME и Audi Aicon: два концептуални автомобила, чиито имена се отнасят до новото, двубуквено съкращение, под което Audi обединява цял куп иновативни технологии за мобилност. Сега има нов член на семейството под формата на AI: TRAIL. Audi AI е кодът за различни електронни системи, които облекчават напрежението на водачите и едновременно с това им предлагат нови начини да използват времето, прекарано в автомобила. За тази цел Audi AI също използва стратегии и технологии от областта на изкуствения интелект и машинното обучение. Audi AI съчетава интелигентността на превозното средство, което прави възможно автоматизираното шофиране на първо място и интелигентната информация, която превръща автомобила в партньор на пътниците.

Системите Audi AI са способни да учат и да мислят, като същевременно са и инициативни и лични. Благодарение на Audi AI, моделите, носещи четирите пръстена, ще бъдат едновременно интелигентни и съпричастни. Те ще могат непрекъснато да общуват със своето обкръжение и пътници и по този начин да се адаптират по-добре от всякога към изискванията на тези на борда.


Автоматизирано шофиране по пътища, помощ на водача в неравен терен

Това, което вече е установено в железопътния транспорт и авиацията, сега е на прага на пробив в автомобилния транспорт – автоматизирано шофиране. Audi AI: TRAIL е проектиран за шофиране по пътища до ниво 4.

Ниво 4 е второто най-високо ниво в стандартизиран международен мащаб за увеличаване на автоматизацията. Въпреки че системите от тази категория не изискват никаква помощ от страна на водача, тяхната функция е ограничена до конкретна област – като магистрали или райони на вътрешни градове, оборудвани с подходяща инфраструктура. На тези места водачът може напълно да прехвърли задачата за шофиране към системата. Водачът трябва да възобнови задачата само когато автомобилът напусне зоната, определена за напълно автоматизирано шофиране. Следователно Audi AI: TRAIL е оборудван с традиционния волан и педалите.

Шофьорът ще се нуждае от тях най-късно при излизане от пътя. В края на краищата, въпреки че дори необработените мръсотии и горски пътеки са картографирани широко чрез дигитална картография, начинът, по който повърхностите им често ерозират, ги прави твърде променливи, за да позволят техните граници и всякакви щети да бъдат цифровизирани за автоматизирано шофиране надеждно и за всеки продължителен период , Следователно автоматизираното шофиране в обхвата на ниво 3 с намалена скорост може да бъде възможно по черни пътища само в изключителни случаи и при ниски скорости. В тези ситуации водачът ще има няколко секунди, за да поеме.

Но сензорите и помощните системи не оставят водача на AI: TRAIL сам, дори и извън пътя. На първо място, там е изпитаната сензорна система за ESP на борда, разбира се. Данните за стойностите на триене и приплъзване, надлъжно и странично ускорение осигуряват на електрониката всички необходими параметри, от които се нуждаят, за да оптимизират стабилността на задвижването. Има и цяла гама сензори, които могат да открият както пътната настилка, така и препятствията; те работят с оптични системи като камери и лазери, както и с ултразвук и радар. Данните, които предоставят, позволяват на централната система за помощ на водача да избегне сблъсъци чрез намеса с кормилното управление и спирането при необходимост.

Електрониката също помага на шофьора при завоюването на неравномерни участъци; например. когато превозното средство е в наклонено положение или на особено предизвикателни наклони. Където е необходимо, системите предупреждават водача, когато предстои превишаване на критични граници, като просвет или земни ъгли, които са трудни за контрол. Те могат също така да поддържат автомобила на пътя, в рамките на системата – подобно на асистенцията за поддържане на лентата, която работи в синхрон с круиз контрол. В зависимост от обстоятелствата това поставя автомобила на ниво 2 на автоматизация. Въпреки това, той изисква водачът да внимава по всяко време. Системите за интелигентна помощ осигуряват ефективна поддръжка, определено помагат за подобряване на безопасността и отнемат значително количество от напрежението на водача.

Откриване на живота с по-бавни темпове – задвижващата система

Техническите характеристики на Audi AI: TRAIL са значително различни от тези за конвенционалните автомобили. Това е така, защото разработката на автомобила не беше за постигане на забележително бързо ускорение или за удряне на спираща дъха скорост на автобан.

Като се има предвид, че AI: TRAIL е предназначен за използване в райони без зареждане на инфраструктура, нещото, което наистина привлича вниманието, е неговият обхват. Посочената цел с нейната литиево-йонна батерия е
400 до 500 километра (248,5 до 310,7 мили) по пътища или лесен офроуд терен (в съответствие с WLTP). На груб терен, където почти постоянно повишеното приплъзване на колелото само означава, че консумацията на енергия е по-висока, ограничението все още е впечатляващите 250 километра (155,3 мили).

За да отговори на тези изисквания, автомобилът е проектиран да достига максимална скорост от 130 км / ч (80,8 мили / ч) на пътя. Електрониката на автомобила непрекъснато следи енергийния поток и потреблението, като по този начин гарантира максимална икономия дори по време на шофиране извън пътя.

По отношение на хардуера на задвижването, Audi AI: TRAIL е оборудван с четири електрически мотора, инсталирани близо до колелата, всеки от които задвижва едно колело директно. Както е характерно за Audi, офроудърът следователно е истински quattro. Максималният изход на системата е 320 киловата, а максималният въртящ момент е 1000 нютон-метра (737.6 lb-ft). Обикновено се мобилизира само част от тази мощност; задвижването само на една ос често е достатъчно.

Благодарение на индивидуално задвижваните колела автомобилът може да се справи без диференциали и брави, които също консумират енергия. Благодарение на умерено изчислената максимална скорост, предавателното число може да бъде проектирано така, че всяко колело да има достатъчно въртящ момент дори без многостепенна трансмисия.

Електрониката координира стабилността на движението и сцеплението. Ако може да се избегне плъзгането на енергия, това намалява подаването на въртящ момент на засегнатото колело. Въпреки това, в ситуации, в които приплъзването е полезно, като например при спускане с ниско сцепление нагоре, системата го позволява автоматично. Големите количества резервна мощност на AI: TRAIL позволяват тя да завладява предизвикателни участъци дори в трудни условия – уверено, безопасно и винаги без емисии.

Josef Schloßmacher

Josef Schloßmacher

Spokesman Show­cars / Co­or­di­na­tor

Related Articles

Вашият коментар