Audi A4 2.0 TFSI ultra

2.0 TFSI с работен обем от 1 984 куб. См. Се предлага в новите Audi A4 ultra и A4 Avant ultra. Техническите му усъвършенстване са изпускателният колектор, интегриран в главата на цилиндъра, моделът на въртящия се клапан за термично управление, системата за повдигане на клапани Audi (AVS) за всмукателните клапани, електрическата отпадъчна клапа на турбокомпресора и двойното впръскване на горивото. При частично натоварване индиректното инжектиране във всмукателния колектор допълва FSI директното инжектиране.

Бензиновият ултра модел, осигурява 140 кВт (190 к.с.) и въртящ момент от 320 Нм (236 фунта-фута) между 1450 и 4 200 об / мин. Много пъргаво изпълнение: 7,5 секунди от 0 до 100 км / ч (62,1 мили / ч) и максимална скорост от 238 км / ч (130,5 мили / ч) за Avant; 7,3 секунди и 240 км / ч (130,5 мили / ч) за седана (и двете със S tronic). Разходът на гориво от NEDC е отличен: Avant изразходва 5,0 литра на 100 километра ( 47 US mpg ), а седанът – 4,8 литра ( 49 US mpg ), което съответства на 114 и 109 грама CO 2 на километър (183,5 и 175,4 грама на километра) съответно ,

Революционен метод на горене

Тези резултати са базирани на нова стратегия – Audi продължава да развива своя успешен двигател, намалявайки до права. Пионерската ефективност на 2.0 TFSI е резултат от иновативен метод на горене, при който сравнително големият работен обем на двигателя не е пречка, а предпоставка. С умерен стил на шофиране клиентите на нови Audi A4 и A4 Avant изпитват икономическите предимства на малкия двигател, но не усещат недостатъците му, когато шофират по-спортно.

Новият метод на горене с по-къса компресия и по-дълги фази на разширение, както и повишена компресия е проектиран специално за частично натоварване, като най-често срещаният режим на работа. Всмукателните клапани се затварят много по-рано от обикновено; във връзка с повишено налягане във всмукателния колектор, това намалява загубите при дроселиране по време на аспирация.

Поради съкратената фаза на сгъстяване, съотношението на сгъстяване беше успешно увеличено от 9.6: 1 до 11.7: 1. Това означава, че във фазата на компресия двигателят трябва да компресира толкова количество газ, колкото 1.4 TFSI. Също така във фазата на разширяване, в която напълно използва своите два литра работен обем, той печели от високия коефициент на компресия; полученото по-високо ниво на налягане по време на горене допълнително повишава ефективността на двигателя.

За да може сместа гориво-въздух да се завихри достатъчно, въпреки краткото време на всмукване, горивните камери, вдлъбнатините на буталото, всмукателните канали и турбокомпресорът на новия 2.0 TFSI са специално адаптирани към новия метод на горене. При по-големи натоварвания системата на клапаните за вдигане на клапата отваря всмукателните клапани по-късно, което води до по-висок заряд, което гарантира добра мощност и въртящ момент. Инжекционното налягане е повишено до 250 bar.

www.audi-technology-portal.de

Related Articles

Вашият коментар