Audi A3 Sedan 2020

Второто поколение на успеха на Audi е тук – A3 Sedan. Компактният модел с четири врати е цифрово и изцяло свързан – от информационното развлечение до асистентните системи. Под елегантното тяло, новите задвижвания и изисканата настройка на окачването гарантират шофьорско изживяване, което е толкова ефективно, колкото и динамично. Седанът A3 ще бъде на партидите на европейските дилъри от лятото на 2020 година.

Комбиниран разход на гориво в л / 100 км: 5,0 – 3,6; Комбинирани емисии на CO2 в g / km: 114 – 96; Информация за разхода на гориво и емисиите на CO2, както и класовете за ефективност в диапазони в зависимост от използваните гуми и джанти от лети джанти.

Новият A3 седан е представен в спортен, елегантен вид. В сравнение с предшественика си, той вече е 4 сантиметра (1.6 инча) по-дълъг на 4,50 метра, докато междуосието му остава непроменено. Ширината му се е увеличила с 2 сантиметра (0,8 инча) до 1,82 метра (6,0 фута) и сега е с 1 сантиметър (0,4 инча) по-висока на 1,43 метра (4,7 фута). Това доведе до увеличаване на височината на главата – добри 2 сантиметра (0,8 инча) отпред, благодарение на долната позиция на шофьорската седалка – и още малко място за лактите. При 425 литра (15,0 куб. Фута), капацитетът на багажа е точно същият като при предшественика.

Мощен и елегантен: Външността

Предната част е доминирана от голяма единична рамка с решетка за пчелна пита, която е обградена от ударни фарове. Отвън те образуват трапецовидни ъгли, които са изтеглени надолу. В топ модела с Matrix LED технологията тук се помещават новите цифрови дневни светлини. Те се състоят от пикселен масив, съставен от 15 LED сегмента, които могат да се задействат поотделно и дават специфичен подпис на различните версии на A3 Sedan.

При A3 Sportback линията на каросерията над перваза се издига към задните светлини преди арката на задното колело, като по този начин акцентира на късият заден край. Линията на каросерията на седана, за разлика от това, се простира до задната броня. Това подчертава неговата дължина – 15 сантиметра (5,9 инча) по-дълга от Sportback – и придава на крилото елегантен външен вид. Вдлъбнатата повърхност под широкото рамо на тялото допълнително подчертава кватертовите блистери и перваза. Това създава интензивна игра на светлина и сянка. Линията на покрива динамично се наклонява от B-стълба – точно като на купето – и завършва с поразителен спойлер на задната врата. Достъпно по избор от карбон, това осигурява визуален акцент и по този начин подчертава мощния външен вид на модела с четири врати.

Опростено тяло

Аеродинамиката се възползва от по-високия заден край в сравнение с предшественика, както и от големия дифузьор. В резултат на това новият A3 седан със 2.0 TDI 110 kW (150 к.с.) постига стойност на Cd 0,25 и следователно е 0,04 Cd точки по-добър от първото поколение. За това допринася и контролируемият вход за охлаждащ въздух с два електрически задействани жалузителни модула зад Singleframe. Те регулират потока на въздуха интелигентно и според ситуацията. В допълнение, облицованото покритие на купето, външните огледала с подобрена аеродинамика и активното охлаждане на спирачката намаляват съпротивлението на въздуха и създават упрощен автомобил.

Фокусиран и дигитализиран: пилотската кабина

Кабината на A3 Sedan е изцяло фокусирана върху водача. Това започва с интериорния дизайн и завършва с елементите на дисплея и контрола. По този начин приборният панел с централния сензорен дисплей MMI е наклонен леко към водача. Той има диаметър 10,1 инча и е интуитивен за работа. Като стандарт тя включва откриване на почерк, както и контрол на естествения език, който по избор може да се възползва от възможностите на облака. 10,25-инчовият инструментален клъстер зад волана е дигитален дори в основния модел. Като виртуален кокпит на Audi плюс, той измерва 12,3 инча и предлага три различни изгледа, включително спортна графика с наклонени цифри и особено динамично оформление. RPM и скоростта са показани тук като лентови диаграми с ъглови червени графични елементи. При поискване, дисплеят с глава нагоре допълва концепцията на дисплея, чрез която проектира важна информация върху предното стъкло в прякото зрително поле на водача.

Силно свързан: От инфотейнмънт до помощ на водача

Най-добрата информационно-развлекателна система в новия A3 Sedan е MMI Navigation plus, която използва модулна платформа за развлечение от трето поколение (MIB 3). MIB 3 може да се похвали с изчислителна мощност десет пъти по-висока, отколкото при модела на предшественика, свързва колата чрез LTE Advanced скорост и свързва смартфоните на пътниците към интернет чрез Wi-Fi гореща точка. MMI Navigation plus предлага множество стандартни услуги за свързване на Audi като стандартна информация, включително онлайн информация за трафика, новини и допълнителна информация като снимки, работно време и отзиви на потребителите, свързани с интересни точки.

Услугите Car-to-X, които се възползват от рояка на разузнаването на флота на Audi, също са част от портфолиото. Те отчитат опасни зони или ограничения на скоростта, например, за превозни средства със съответното оборудване или намират безплатни места за паркиране отстрани на пътя. Ако колата е изключена, приложението myAudi продължава навигацията от колата на смартфон. По този начин клиентите достигат директно до местоназначението си.

A3 Sedan също е свързан към смартфона чрез смартфон интерфейс на Audi, който интегрира iOS и Android мобилни телефони с Apple Car Play и Android Auto в MMI, както и чрез телефонна кутия на Audi. Последната свързва устройството с автомобилната антена и може да го зарежда индуктивно. Нещо повече, A3 Sedan може да се заключва и отключва, както и да се стартира чрез смартфон с Android с клавиша Audi connect. Персонализацията позволява на до шест потребители да съхраняват предпочитаните от тях настройки в отделни профили, включително тези за седалката, климатичния контрол и медиите. DAB + цифровото радио е стандартно. Опциите включват онлайн радио и хибридното радио, което автоматично превключва между FM, DAB и онлайн потока в зависимост от силата на сигнала на станцията, като по този начин гарантира оптимално приемане. От средата на годината гласовият асистент на Amazon Alexa ще допълни предлагането.

Системите за подпомагане на водача също са особено ефективни благодарение на близката мрежа. В предната система на Audi pre sense камерата зад вътрешното огледало работи заедно с предния радар, за да предотврати злополуки или поне да намали тежестта им. Стандартната помощ за избягване на сблъскване също използва данните от тази сензорна система. Адаптивната помощ за круиз, иновация от класа в пълен размер, поддържа водачите с надлъжно и странично ръководство. Асистентът за ефективност ги уведомява, когато би било разумно да свалят крака си от газта. За целта тя оценява информация, включително навигационните данни. Предупреждението за излизане, асистентът за кръстосано движение и камерите за съраунд изглед, които ще последват малко след пускането на пазара, също са полезни за градския трафик.

Три двигателя при рампа: Задвижванията

Новият A3 седан се предлага с избор от два TFSI двигателя и един TDI двигател при стартиране. Едно нещо, което всички имат общо, е високата ефективност. 35 TFSI, 1,5-литров двигател с директно впръскване, произвежда 110 кВт (150 к.с.) и се предлага в две версии – с новоразработена шестстепенна ръчна скоростна кутия (комбиниран разход на гориво в л / 100 км: 5.0 – 4.7 (47.0 – 50,0 US mpg); комбинирани емисии на CO2 в g / km: 114 – 108 (183,5 – 173,8 g / mi) *) и с бързо изместващ седемстепенна S tronic (комбиниран разход на гориво в l / 100 km: 4,9 – 4.7 (48.0 – 50.0 US mpg) *; комбинирани емисии на CO2 в g / km: 113 – 107 (181.9 – 172.2 g / mi) *).

Освен цилиндъра по поръчка, задвижването на двигателя във връзка с трансмисия с двоен съединител S tronic използва 48-волтова лека хибридна система. Възстановява енергия по време на забавяне, поддържа двигателя с до 50 Nm (36,9 фунта-фута) въртящ момент при излитане и ускоряване от ниски обороти на двигателя и позволява на A3 Sedan да се движи на брега с изключен двигател в много ситуации. При ежедневно шофиране той намалява разхода с до 0,4 литра (0,1 американски гала) на 100 километра (62,1 мили).

2.0 TDI със 110 кВт (150 к.с.) (комбиниран разход на гориво в l / 100 km: 3.9 – 3.6 (60.3 – 65.3 US mpg) *; комбинирани емисии на CO2 в g / km: 101 – 96 (162.5 – 154.5 g / mi ) *) също работи във връзка със седемстепенна S tronic, при която превключването на предавките се извършва чрез нов превключвател, използващ технологията за превключване по проводник.

Удобно и динамично наведнъж: окачването

Окачването на новия A3 Sedan е настроено да бъде спортно и хармонично – докосване по-прецизно, отколкото при предшестващия модел. До голяма степен тази прецизност и бързина на реакция се дължи на централната динамична система за управление, която осигурява оптимално взаимодействие между всички компоненти, свързани с напречната динамика. Като алтернатива на стандартната настройка има спортно окачване и окачване с контролирани амортисьори. Последният предлага широко разпространение между изключително удобно движение на ролката и пъргаво управление. Динамичната система за управление на задвижването на Audi drive select също така позволява на водача да изпита различни нива на настройка на окачването в своя A3 Sedan – от ориентиран към комфорта и отчетливо динамичен десен до особено икономичен на гориво. Това също води до промени в характеристиките на реакцията на дроселовата клапа и на прогресивното управление, което променя съотношението си в зависимост от ъгъла на управление.

От 27 700 евро: Цени и пускане на пазара

Предпродажбите на новия A3 Sedan ще започнат в края на април 2020 г. в Германия и на много други европейски пазари. Доставките ще започнат през лятото. Цените за 35 TFSI със 110 кВт (150 к.с.) започват от 29 800 евро. Малко след пускането на пазара ще последва входящ бензинов двигател с изходна цена от 27 700 евро.

Tobias Söllner

Tobias Söllner

Spokesman Audi A1, Audi A3, Audi Q2, Audi Q3, com­bus­tion en­gines, trans­mis­sions

Related Articles

Вашият коментар