Audi ще се състезава в рали Дакар

Audi е изправена пред едно от най-големите предизвикателства в автомобилния спорт: Марката с четирите пръстена ще се състезава за първи път в известното рали Дакар през 2022 г. с иновативен прототип. Концепцията за алтернативно задвижване за първи път съчетава електрическо задвижване с батерия с високо напрежение и високоефективен преобразувател на енергия. Състезанията по крос-кънтри ще бъдат водещ фактор за ангажимента на фабричния автомобилен спорт в бъдеще.

„Многостранният ангажимент към автомобилния спорт е и ще остане неразделна част от стратегията на Audi,“ казва Маркус Дюсман, председател на Управителния съвет и член на Управителния съвет за техническо развитие и продуктови линии в AUDI AG. „Искаме да продължим да демонстрираме лозунга на марката„ Vorsprung durch Technik “в международния автомобилен спорт от най-високо ниво и в бъдеще и да разработваме иновативни технологии за нашите пътни автомобили. Най-трудното рали в света е идеалната сцена за това. “

След много международни успехи в широк спектър от категории, Audi по този начин се връща към ралито, което бележи началото на успешната история на марката в автомобилния спорт. От 1981 г. Audi quattro революционизира ралитата. Днес постоянното задвижване на четирите колела е стандарт, не само за рали автомобили. Той също така гарантира максимална безопасност в най-спортните серийни модели на Audi, а сега и електрически в моделите e-tron .

С използването на алтернативна концепция за задвижване в рали Дакар, Audi вече е изправен пред най-екстремните условия. Автомобилът ще се управлява от мощно електрическо задвижване. Енергията, необходима за това, идва от батерия с високо напрежение, която може да се зарежда според нуждите, докато шофирате чрез енергиен преобразувател под формата на високоефективен TFSI двигател. Целта е през следващите години да подобрим трайно работата на електрическото задвижване и батерията. След това опитът, натрупан в този процес, трябва да бъде включен в по-нататъшното развитие на бъдещите електрифицирани производствени модели.

Audi е първият производител на автомобили, който се е ангажирал да разработи жизнеспособна концепция за алтернативно задвижване за рали Дакар, което го прави отново пионер в автомобилния спорт. През 2012 г. Audi постигна първата победа на хибриден състезателен автомобил в Льо Ман 24 часа. Audi R18 e-tron quattro остана непобеден в най-важното състезание за издръжливост в света три пъти подред.

От 2014 г. Audi също успява в напълно електрически състезания с Формула Е. Първо в поддържаща роля на екипа на дългогодишния си партньор ABT Sportsline, а от 2017 г. с пълно участие в завода. След шест години екипът на Audi Sport ABT Schaeffler е най-успешното влизане в историята на Формула Е с общо 43 завършвания на подиума, включително дванадесет победи. Специалните акценти включват спечелване на титлата на пилотите през 2017 г. и титлата на отборите през първия сезон на фабрично ниво през 2018 г.

„Формула E е съпътствала фазата на трансформация в Audi,“ казва Маркус Дюсман. „Днес електромобилността на четирите пръстена вече не е мечта за бъдещето, а за настоящето.“ Audi e-tron е бестселър на много пазари. С RS e-tron GT, Audi скоро ще изведе своята спортна глава на пътя. И още през 2025 г. се очаква около 40% от продажбите да бъдат постигнати с чисто електрически превозни средства и включени хибриди. „Ето защо предприемаме следващата стъпка в електрифицирания автомобилен спорт, изправени пред най-екстремните условия. Многото технически свободи, предлагани от рали Дакар, осигуряват перфектна лаборатория за тестове за нас в това отношение. “

Ралито Дакар ще замени фабричното участие на Audi във Формула Е, което вече няма да бъде продължено под формата на фабричен екип на Audi след сезон 2021. Използването на новоразработеното задвижване на Audi от екипите на клиентите ще остане възможно и след следващата година.

Клиентските състезания остават вторият основен стълб в бъдещата програма за автомобилен спорт на AUDI AG. Клиентските състезания на Audi Sport ще продължат да предлагат на своите клиенти цялостно портфолио от модели, както и интензивно обслужване за състезания в цял свят. В допълнение програмата включва състезание с Audi R8 LMS в големи състезания за издръжливост като Nürburgring 24 Hours и в международни състезателни серии като Intercontinental GT Challenge.

„Освен това оценяваме други възможни области на дейност за нас в международния автомобилен спорт,“ казва Юлиус Зебах, управляващ директор на Audi Sport GmbH. „По този начин ние имаме предвид желанията на нашите клиенти, както и бъдещата стратегия на компанията, която е ясно фокусирана върху електрификацията и неутралната за въглерод мобилност. Ето защо ние се подготвяме усилено да влезем в новия спортен прототип категория LMDh с неговите най-важни състезания, Daytona 24 часа и Le Mans 24 часа. Най-важното послание за нашите фенове е, че автомобилният спорт ще продължи да играе важна роля в Audi. “

От 1 декември 2020 г. Юлиус Зебах ще поеме отговорност за международните автомобилни дейности на компанията в допълнение към функцията си на управляващ директор на Audi Sport GmbH. Дитер Гас, който е заемал ръководни позиции в Audi Sport в продължение на почти десет години и е бил съвместно отговорен за спортните успехи като ръководител на Audi Motorsport от 2017 до 2020 г., ще се посвети на нови задачи в бъдеще, след успешното приключване на фабриката участие в DTM.

Stefan Moser

Stefan Moser

Head of Sports Com­mu­ni­ca­tions, Head of Mo­tor­sport Com­mu­ni­ca­tions

Related Articles

Вашият коментар