Armin Schwarz

Шварц е роден в Нойштад дьо Айш в Франкен през 1963 г. и дебютира в рали през 1983 г. След като спечели немското първенство по рали две години подред, той дебютира в Световното първенство по рали през 1988 г. и е подписан от Toyota Team Европа , фабричният WRC екип на Toyota, за сезон 1990 .

Карайки Toyota Celica GT-Four , Schwarz води рали на световния шампионат за първи път на ралито на Португалия през 1990 г. , взе първото си финиширане на подиума на 1991 Rally Australia и първата си и единствена победа на 1991 Rally Catalunya .

През 1996 г., поради 12-месечната забрана на Toyota от WRC, Шварц кара за отбора в Европейското първенство по рали . Той спечели международното рали Manx и ралито на Кипър и спечели общата титла. По-късно същата година той заминава за победа в RAC Rally , тогава част от Световния шампионат на 2 литра („Формула 2“).

През 1997 г. Шварц кара за базирания в момента в Камбрия рали отбор M-Sport Ford, но по-късно е заменен от Juha Kankkunen след серия от разочароващи изпълнения.
Шварц на Рали Финландия през 2005 г.

През сезон 1999 г. , след срещи с Mitsubishi и Ford , Schwarz започва дългогодишното си партньорство с дебютиращия екип на Шкода . Най-добрият му резултат с отбора беше третото място на Сафари рали през 2001 г. Шварц се оттегли от световния шампионат след сезон 2005 г. , по време на който взе първия си финал за повече от година на завършващия сезона Рали Австралия.

След успешното завършване на програмата за търсене на млади шофьори Red Bull Young Schwarz обединява усилията си през 2006 г. с Global Sport Licensing Ltd. (“GSL”) и г-н Baumschlage за създаване на WRC, определен за Red Bull Škoda Team. Едновременно с това, Шварц започва през 2007 г. да се състезава като GSL състезателен пилот с подкрепата на базирания в Калифорния All German Motorsport отбор в американския международен шампионат по офроуд SCORE, който включва наред с други международно известните състезания Baja 1000 .

https://en.wikipedia.org/wiki/Armin_Schwarz

Related Articles

Вашият коментар