1.8 TFSI

Централна иновация в 1.8 TFSI е добавянето на непряко впръскване на гориво. Индиректни инжекционни добавки FSI директно впръскване на гориво в обхвата на частично натоварване. Това намалява разхода на гориво и намалява емисиите на прахови частици до границите на бъдещия стандарт Euro 6. FSI впръскване на гориво е активно при стартиране и при по-големи натоварвания. Системата за управление на клапана получи по-голяма свобода на работа. Системата за вентилиране на Audi, която настройва повдигането на клапаните според нуждите, е активна от страната на изгорелите газове; разпределителните валове също могат да се регулират.

Иновативната система за термично управление се отличава с нова иновация: напълно електронна система за регулиране на охлаждащата течност. Две въртящи се ядра контролират потока на охлаждащата течност.

Те гарантират, че двигателното масло се довежда до работната температура възможно най-скоро след стартиране на двигателя и задават температурата на водата между 85 и 107 градуса по Целзий (185 и 225 градуса по Фаренхайт) като функция от ситуацията на шофиране, за да се постигне най-доброто компромис между минимално триене и висока термодинамична ефективност за всякакъв товар и скорост на двигателя.

Изпускателният колектор е интегриран в главата на цилиндъра, където се къпе във вода. Това решение намалява температурата на изгорелите газове, като елиминира необходимостта от използване на по-богата смес при пълно натоварване и по този начин намалява разхода на гориво по време на спортно шофиране. Новото развитие е и турбокомпресорът. Най-важната му иновация е електрически задвижващ механизъм, който регулира налягането на усилването особено бързо и прецизно.

Теглото на 1,8 TFSI е намалено от 135 на 131,5 килограма (297,62 до 289,91 фунта). Вътрешното триене също е значително намалено чрез използването на иновативно покритие върху буталните поли и чрез монтиране на двата балансиращи вала в ролковите лагери. Регулираната маслена помпа сама по себе си изисква малко енергия, а електрическата система с висока точност контролира охлаждането на маслената струя за главите на буталото.

Related Articles

Вашият коментар