Централен Торсен диференциал

С дебюта на Audi 80 quattro през есента на 1986 г., Audi представи нов централен диференциал – компонент, който все още беше строго механичен, но високоефективен. Името Торсен беше свиване на думите „въртящ момент“ и „усещане“. Диференциалът Torsen вече се бе доказал в света на технологиите като високотехнологичен диференциал на задната ос; Audi го разработи допълнително за използване като централен диференциал.

Иновативната характеристика на диференциала Torsen беше неговото подреждане на спирални зъбни колела със специални зъби, нарязани под ъгъл спрямо оста на предавката. Двете слънчеви зъбни колела на краищата на изходните валове, водещи към предния и задния мост, са в мрежа с три сателитни предавки във формата на ролка; те са подредени по двойки в триъгълна форма около слънчевите зъбни колела и всяка двойка е взаимосвързана чрез мрежести зъбни колела.

Ако колелата на една ос не могат да предават придадения въртящ момент, това създава триене в спиралния зъбни колела. Спиралните зъбни колела незабавно и безстепенно прехвърлят мощността към оста с по-голямо сцепление.

Стандартното разпределение все още беше 50:50, но при нужда до 75 процента се стичаше към оста с по-доброто сцепление. Диференциалът Torsen се заключва само когато е под товар. Диференциалът се отключи веднага след като водачът свали крака си от газта, като по този начин ABS винаги беше функционален, когато беше необходимо. За да подобри допълнително сцеплението при стартиране при екстремни условия, водачът все още може да заключи диференциала на задната ос електро-пневматично с натискане на бутон.

www.audi-technology-portal.de

Related Articles

Вашият коментар