Централен контролер за помощ на водача

Условното автоматизирано шофиране на ниво 3 се основава на две новости: сензор с лазерния скенер и централен контролер за помощ на водача, известен като zFAS, за кратко. Компютърът с приблизителни размери на таблета непрекъснато обработва сензорни сигнали и ги използва за създаване на цялостно изображение на заобикалящата среда на автомобила. За целта използва процесори от водещи световни компании – NVIDIA (Tegra K1), ALTERA (Cyclon V), Infineon (Aurix) и Mobileye с двигателя за обработка на изображения EyeQ3.

Данните от сензора се четат в слоя „fusion“ в модула zFAS и се обединяват, за да генерират сложен модел на обкръжението. Тя включва движещи се обекти, неподвижни препятствия и модел на пътя. Последната се генерира от конвенционалната навигационна карта и от пътната маркировка и граници, които сензорите засичат. Автомобилът се насочва точно в лентата му в модела и тази информация за позицията се влива в навигационната карта, която водачът вижда. Тази информация предлага на водача множество предимства, например в сложни ситуации на пресичане.

ZFAS служи като централен интерфейс за пилотирани функции на шофиране и за почти всички асистиращи системи. Независимо дали дадената система е помощник при пресичане, функция за аварийно спиране, адаптивен асистент за шофиране или пилот на задръстване – функциите му вече не са свързани само с конкретен сензор. Всяка система използва модела на обкръжението на автомобила и може да работи по-ефективно в резултат на високата точност на този модел. Това прави възможно превозното средство например да разпознава задния край на задръстване и спирачката по подходящ начин.

Принципът на централно ниво на синтез на базата на стандартизирани сензорни интерфейси дава на Audi още едно предимство – независимост от спецификата на сензорите. Разработчиците могат да заменят отделни сензори винаги, когато по-добрите устройства са готови за пазара.

Related Articles

Вашият коментар