Централен диференциал UR QUATTRO

Първият Audi quattro, който дебютира през пролетта на 1980 г., беше техническа сензация. Постоянното му задвижване на всички колела беше леко, компактно и бързо работещо, което го прави подходящ за високи скорости. Елегантният принцип на quattro не се нуждаеше от тежката, отделна кутия за прехвърляне и тежки спомагателни валове към предната ос, които бяха стандартът по това време. Това беше първата вградена в обем постоянна система за задвижване на всички колела, подходяща за бързи и спортни автомобили.

Гениалният ход на принципа на quattro на Audi, който беше разработен под ръководството на тогавашния член на Съвета за техническо развитие д-р Фердинанд Пиех, беше 263-милиметров (10,35-инчов) издълбан вал в трансмисията, през който течеше мощност в две посоки. В задната част кухият вал задвижваше корпуса на тънкия централен диференциал, който беше насочен директно към вала.

 Проектиран с класическо разположение на скосяване, той изпраща 50 процента от въртящия момент към задната ос чрез задвижващия вал при всяка ситуация на шофиране. Другата половина на мощността се прехвърля към диференциала на предния мост по изходния вал, въртящ се вътре в кухия вал.

Централният диференциал на зъбните колела елиминира напреженията в задвижващия механизъм, които възникват, тъй като предните колела следват малко по-голяма крива от задните колела, когато автомобилът е в завой. Диференциалът им позволява да се въртят по-бързо. Това се оказа донякъде затруднение върху хлъзгави повърхности. Количеството мощност, което може да се прехвърли, беше ограничено от оста с по-малко сцепление.

За да отстрани това, водачът на Audi quattro може ръчно да заключи както централния, така и диференциалът на задния мост. Първоначално това става чрез два кабелни лоста на Bowden между предните седалки, но Audi преминава към пневматично активиране чрез превключватели на арматурното табло през 1981 г. Антиблокиращата спирачна система (ABS), която се използва в автомобилите за производство от 1983 г., не можеше да се активира по време на фазите на заключване поради твърдия задвижващ вал.

Related Articles

Вашият коментар