Хидравличен многодисков съединител

Диференциалът Torsen е отлично решение за надлъжен двигател и задвижващ механизъм, който се движи по права линия отзад. Audi избра изцяло различна технология за двигателите с напречно монтиране в компактните модели – електронно контролиран и хидравлично задействан мултипластов съединител. За пръв път се появява през 1998 г. в TT quattro и A3 quattro.

Съединителят е разположен в края на задвижващия вал, пред диференциала на задния мост – монтажно положение, което също облагодетелства разпределението на натоварването на оста на автомобила. Обикновено първо изпраща по-голямата част от мощността на двигателя към предната ос. Контролерът използва различни данни, за да анализира условията на шофиране и преразпределя мощността според нуждите.

Вътре в съединителя е пакет плочи, които се въртят в маслена баня. Металните триещи пръстени са подредени един след друг по двойки – един пръстен от всяка двойка е здраво свързан с корпуса, който се върти с опорния вал, другият пръстен с изходния вал към диференциал на задната ос. Пакетът от плочи може да бъде принуден заедно чрез контролирано хидравлично налягане. С увеличаването на налягането, повече въртящ момент протича безстепенно към задната ос – до 100 процента в някои случаи.

Две електрически помпи се използват за бързо създаване на налягане на маслото, което може да достигне над 100 бара (1450 psi). В сегашните модели акумулатор, който поддържа налягането на маслото по всяко време, осигурява още по-бързото преразпределение на въртящия момент, което се осъществява само за няколко хилядни от секундата.

www.audi-technology-portal.de

Related Articles

Вашият коментар