Управление на всички колела / динамично управление на всички колела

Управлението на всички колела прави автомобила изключително управляем с максимална стабилност. На задния мост е монтирана кормилна система с електрическо задвижване на шпиндела и две коловози, които завърта колелата на няколко градуса в същата или противоположна посока спрямо предните колела, в зависимост от скоростта на шофиране. При ниски скорости задните колела се въртят в обратна посока. По този начин автомобилът става значително по-пъргав, а радиусът му на завиване е по-малък с приблизително един метър (3,3 фута) – както забелязва съвсем ясно от водача по време на маневриране и паркиране. При по-висока скорост задните колела следват движението на предните колела. Завъртането в същата посока подобрява реакцията на волана и допълнително увеличава стабилността при укриващи се маневри.

Следващият еволюционен етап на системата е динамичното управление на всички колела. Той преразглежда границите на това, което е физически възможно, тъй като позволява независимото регулиране на ъгъла на управление на предните и задните колела. Той съчетава пряка, спортна реакция на волана с непоколебима стабилност, решаваща вековния конфликт на цели. Предаването на деформационния клапан на динамичната система за управление на предния мост варира в съотношението си в зависимост от ситуацията на шофиране. Чрез комбинацията от динамично кормилно управление и заден мост общото съотношение на волана варира от 9.5: 1 до 17.0: 1 – директно при ниски скорости, стабилно при високи скорости.

Както при кормилното управление на всички колела, динамичното управление на всички колела е интегрирано в динамичната система за управление на задвижването на Audi, където неговите характеристики и съотношение могат да бъдат регулирани на три етапа. Динамичното управление на всички колела получава своите команди от електронната платформа на шасито (ECP). Той използва интервенции за управление на предния и задния мост, за да стабилизира автомобила в границите на шофиране – по време на смяна на недозавиване, задвижване и натоварване или при шофиране по пътища, които са хлъзгави само от едната страна.

Related Articles

Вашият коментар