Турбокомпресор

Доунизирането има дълго наследство при Audi – първият бензинов двигател с турбокомпресор, петцилиндров агрегат, е произведен още в края на 70-те години. Днес марката използва турбокомпресор за всичките си четири- и петцилиндрови двигатели, както TDI, така и TFSI агрегати, за да увеличи производителността и въртящия момент. Някои големи V-двигатели използват две зарядни устройства според принципа на битурбо.

Турбокомпресорът включва турбина, задвижвана от потока на отработените газове, и компресор за входящия въздух. Двата компонента са разположени един срещу друг върху общ вал. Може да се постигне максимална скорост на турбината 200 000 об / мин, в зависимост от двигателя.

Audi непрекъснато подобрява своята технология за турбокомпресори; примери за такива подобрения включват оптимизиране на роторните турбини и лагерите на турбината, мониторинг на температурата чрез сензори и използване на пулсационни амортисьори, които намаляват вибрациите.

 Зарядното устройство на компактния 1.2 TFSI има електрически управляващ елемент за особено бързо и прецизно задействане на отпадъчните вещи, байпасен клапан, който регулира предварителното засилване на усилването. Налягането на усилването се увеличава мигновено и разходът на гориво намалява в обхвата на частичното натоварване.

За разлика от динамичния Audi TT RS, зарядното е особено голямо. Той генерира относително усилващо налягане до 1,2 бара (17 psi) и теоретично може да компресира до 335 литра (11,83 кубически фута) въздух в секунда при пълно натоварване. Корпусът му има отделно захранване с масло и система за охлаждане със собствена водна помпа.

www.audi-technology-portal.de

Related Articles

Вашият коментар