Създаване на RS: Как Audi Sport GmbH оформя характера на своите RS модели

RS моделите на Audi Sport GmbH са динамичните копия на съответните им продуктови линии. Те имат силен характер, който се състои в ясно различаване на дизайна, пълна ежедневна използваемост, безпроблемна върхова производителност и вълнуващо шофьорско изживяване. Това е резултат от неуморен фокус върху детайлните подробности от дизайнерите и инженерите по разработка и тест и е усъвършенстван при многобройни тест-драйви по целия свят. Има задкулисен поглед върху работата по развитието.

** Стойностите на колективния разход на гориво за всички модели, назовани и предлагани на немския пазар, могат да бъдат намерени в списъка, предоставен в края на този MediaInfo.

Северният контур (Nordschleife) на Нюрбургринг е легенда сред състезателните писти: 20.832-километровата писта е сред най-предизвикателните в световен мащаб. И всеки един метър е наистина тежко предизвикателство: компресията при Fuchsröhre, откатите в Karussell или скокът в Pflanzgarten. Повече от 80 процента от курса се управлява с пълна мощност. С максимално натоварване, приложено при бързо движение, всеки километър по този курс се равнява на няколко километра редовна експлоатация на пътя. 8000 километра тестове за издръжливост на северния контур лесно се равняват на целия живот на автомобила. С високите си изисквания, North Loop е еталон за всеки спортен автомобил. Ако можете да оцелеете тук, можете да оцелеете по световните пътища.

Северният контур също може да каже на знаещ водач много за автомобила: неговите силни и слаби страни, прецизно управление за постигане на бързи времена на обиколка, лесна контролируемост до краен предел и най-вече стабилно качество дори в най-предизвикателните условия. Ето защо Северният контур е една от неподвижните звезди в космоса на разработката и тестването на превозни средства в Audi Sport GmbH.

Експерт от North Loop, работещ за Audi Sport: Frank Stippler

Frank Stippler е един от хората, които познават „Зеления ад“ най-добре. 45-годишният е роден в Кьолн и живее в района на Айфел. Той е свързан с историята на Audi Sport като никой друг състезател. Най-големите му постижения включват спечелването на 24-часовите състезания на Spa през 2012 г. и Nürburgring (2012 и 2019 г.). Stippler беше част от екипа още в началото, когато през 2009 г. състезателният автомобил GT3 Audi R8 LMS дебютира освен на уменията си на шофьор, той също допринесе за инженерния си опит. Оттогава е трудно да си представим развитието на спортни състезателни автомобили за клиенти и дори спортни модели на пътя без него. Това се отнася за моделите на RS, както и за високопроизводителния спортен автомобил R8 **, който беше значително актуализиран в началото на 2019 г. – като Coupé **, като Spyder **, и като R8 V10 RWD ** със задни- Задвижване на колелата.

Последният преврат на Stippler е рекорд на северната верига, който той постави с RS Q8 ** през есента на 2019 г. Часовникът спря след 7 минути и 42,253 секунди – удостоверен от нотариус – и състезателният професионалист от Кьолн беше пребит предишното най-добро време за стандартните джипове с дванадесет секунди. Въпреки че новият запис не беше целта на разработката, той все пак е ясно доказателство за огромната динамика, която може да предложи най-спортният Q модел на Audi.


Оливър Хофман: „Северният контур е най-добрият тест за издръжливост“

„Северният контур представлява най-добрият тест за издръжливост в нашата разработка и координационна работа“, обяснява Оливър Хофман, управляващ директор на Audi Sport GmbH. „Всеки модел на RS преминава през поне 8 000 километра тестове. Трасето ни предоставя подробна информация за издръжливостта на нашите части при екстремни условия и специфики за окачването. С RS Q8 ** основният ни акцент беше върху настройката на пружините, амортисьорите и ESP, както и характеристиките на работата на стабилизацията на ролката и спортния диференциал. “

Какво отличава характера на най-бързия SUV на Audi? „RS Q8 ** съчетава изключителна производителност и изключителен дизайн, заедно с мощността и гъвкавостта на SUV и нашите обширни стандарти за качество“, обяснява Hoffmann. „Автомобилите на RS имат силен и уникален характер: спонтанна максимална производителност където и когато пожелае и безпроблемно изпълнение при дълги пътувания.“ Това е важно, тъй като много шофьори на RS използват колата си всеки ден за служебни пътувания и изпълнение на поръчки и изминават много километри. „РС е истински д-р Джекил и господин Хайд. Важно е всеки километър, независимо как е изминат, да бъде преживяване. Това се постига благодарение на спиращия дъха дизайн, висок клас външен вид и усещане и изключително качество ”, казва Оливър Хофман, който е отговорен и за техническото развитие на сайта Neckarsulm.

Дванадесет модела в портфолиото: Инициативата на RS е в ход

Офанзивата на модела на RS е в разгара си: Спортният филиал на AUDI AG вече има дванадесет модела RS в портфолиото си: RS 3 като Sportback ** и Sedan **, RS 4 Avant **, RS 5 като Coupé * * и Sportback **, RS 6 Avant **, RS 7 Sportback **, TT RS като Coupé ** и Roadster **, RS Q3 ** и RS Q3 Sportback **, както и RS Q8 **. Осем от тези модели бяха представени едва през 2019 г., а Audi Sport GmbH вече има много повече идеи за ръкави в близко бъдеще.

Бъдещите модели на RS ще подобрят гамата сравнително скоро след пускането на съответните базови продуктови линии. Това означава, че техните характеристики ще бъдат определени на много ранен етап и че тяхното развитие ще протече заедно с работата по съответната продуктова линия, на която са базирани. В допълнение към дизайна, тази работа ще се съсредоточи върху задвижването и окачването. В края на краищата целта е да изведе максимално спортната ДНК, която всяко Audi носи на преден план.

Съвременната ефективност е една от основните цели тук. С RS 6 Avant **, RS 7 Sportback ** и RS Q8 **, списъкът на съставките вече включва усъвършенствана лека хибридна система, базирана на 48-волтова бордова електрическа система, както и дезактивиране на цилиндрите (COD) в двигателя V8 TFSI под частично натоварване. Излишно е да казвам, че тези функции също трябва да се изпълняват по типичен за RS начин. „Фина настройка“ е вълшебната дума, когато става дума за дългия път, който е развитието на ефектен модел на RS. „Уникалният характер ще се развива само ако работим последователно и с голяма точност. Много опит и ясен визионер са ключовете за създаването на цялостна цялостна концепция “, казва Оливър Хофман със сигурност.
По целия свят 30 пъти: програмата за тестване за RS Q8 ** – и не само за този RS

Тестовите инженери от Audi Sport GmbH прекараха около две години на пътя в RS Q8 **, като покриха повече от 1,2 милиона километра, което е еквивалент на шофиране по света 30 пъти, с разработени превозни средства и прототипи. Тест-драйвите ги занесоха във Финландия, Швеция, Франция, Италия, Южна Африка, Китай и САЩ. Те се провеждаха на всички видове състезателни писти и пътища.

Тестовите зони като високоскоростната кръгова пътека в южния италиански град Нардо бяха използвани за тестване на устойчивостта на всички компоненти при постоянно висока скорост. Ледът и снегът в Скандинавия предложиха идеални условия за придаване на финалните характеристики на характеристиките на реакцията на системите за окачване и управление. Когато шофирате по хлъзгава повърхност, дори незначителните промени в настройката имат много забележими ефекти. Топлината и височината в Южна Африка представиха климатика, охлаждането на двигателя и характеристиките на работата със специални предизвикателства.

Вдъхновен от състезателния автомобил: дизайнът на RS моделите

RS моделите са динамичните копия в портфолиото на моделите на Audi, както вече се вижда от особено впечатляващия им външен дизайн. Той е много вдъхновен от моторните спортове, съчетавайки готино подценяване с динамичен ръб. Най-високото представяне в мотоспорт изисква по-екстремни компоненти. Според принципа на „формата следва функцията“, следователно е естествено използването на високоефективни технологии от автомобилните спортове да се отрази и във визуалния облик на RS моделите.

В много RS модели пропорцията и разположението на Singleframe са базирани на спортния автомобил R8 **: Той е както по-широк, така и по-нисък, отколкото на своите сестри модели и доминиран от пуристично, спортно черно вместо хромирани елементи. Някои модели на RS имат хоризонтални процепи между решетката и предния капак, които напомнят на емблематичния Audi Sport quattro от 1984 г. Могъщите въздушни входове и големи елипсовидни задни тръби символизират силата на двигателите с турбо.

Тялото се отличава и с изключителен външен вид, който е особено впечатляващ в Audi RS 6 Avant **. Той е с 80 милиметра по-широк от базовия модел, а дизайнът на калниците е също толкова типичен за RS, колкото за задните врати, рамките на страничните панели, предната секция и капака на двигателя. Само предните врати, покривът и задната врата са непроменени. Арките на колелата на високоефективния Avant разполагат с колела с диаметър до 22 инча – или дори 23 инча в случая на RS Q8.

Работилници и майсторски джиг: Най-високо качество дори по време на разработване

Максимата на Audi с безкомпромисно качество важи за всяко от многото изключителни решения. „Нашите клиенти изискват най-добрите продукти на пазара“, казва изпълнителният директор на Audi Sport Оливър Хофман. „Имаме най-добрите специалисти и екипи, които да отговорят на високите им очаквания.“ Семинарите на RS, където първите автомобили се сглобяват на ръка, играят важна роля по време на фазата на разработка.

Отделът за осигуряване на качеството на Audi оказва голямо влияние върху по-късните серийни автомобили дори през тази фаза. Служителите сглобяват цялостното тяло на RS на високо прецизни алуминиеви измервателни тела, известни като главен джиг. Те използват най-съвременните методи за измерване, като лазерни скенери, които записват няколко милиона измервателни точки по повърхността на частта, за да регулират всички повърхности, стави и радиуси до десетата част от милиметъра. Това се възползва както от аеродинамиката, така и от привлекателността на всеки отделен RS.

Четири места: производство на RS моделите

RS моделите се произвеждат на четири места. RS 3 Sportback **, RS 3 Sedan **, RS 4 Avant **, RS 5 Coupé ** и RS 5 Sportback ** се спускат от линията в германския завод в Инголщат. RS 6 Avant ** и RS 7 Sportback ** се произвеждат в сайта на Neckarsulm. В унгарския завод в Гьор са изградени TT RS като Coupé ** и Roadster **, RS Q3 ** и RS Q3 Sportback **. RS Q8 ** се произвежда в словашкия завод в Братислава. Всички модели на RS се обработват на споделени системи с техните сестри модели. Магазините за преса на Audi доставят специфичните части от ламарина, изработени от стомана или в много случаи от алуминий, които след това се сглобяват в магазина за каросерии.

Бракът, тоест монтажната станция, където окачването и задвижваната система са съединени с каросерията, е много предизвикателен за моделите с V8 двигател в частност.
Специфичните за RS части като изпускателната система, броните, задните престилки и колелата завършват моделите на RS. Двуцифрен номер на RS 6 Avants ** и RS 7 Sportbacks ** са вградени в Neckarsulm всеки работен ден. Всеки от тях се проверява на пътен курс, преди да бъде предаден на клиента.

Фабриката „Böllinger Höfe” се намира в близост до завода Neckarsulm, седалището на Audi Sport GmbH. Тук са изградени спортните и състезателни автомобили от семейство R8 **, в голяма степен на ръка, а скоро електрическият Audi e-tron GT скоро ще бъде изграден и тук.

Tanja Lehner-Ilsanker

Tanja Lehner-Ilsanker

Spokes­woman Audi Sport GmbH

Related Articles

Вашият коментар