Спортен диференциал

Спортният диференциал осигурява по-добра динамика на движение, сцепление и стабилност. Той разпределя активно въртящия момент между задните колела, добавяйки самоблокиращ се централен диференциал към quattro задвижването.

В допълнение към характеристиките на конвенционалния диференциал, спортният диференциал интегрира вътрешна предавка и мултипластинен съединител с електро-хидравлично задействане отляво и отдясно. Съединителите се задвижват от хидравличното управление. Електродвигателят задвижва високоефективната маслена помпа, която генерира необходимото хидравлично налягане. Когато съединителят се затвори, той безпристрастно форсира по-високата скорост на зъбното колело за суперпозиция за съответното колело. Когато е принуден да се върти по-бързо, допълнителният въртящ момент, необходим за това, се взема – чрез диференциала – от колелото, пресичащо го от вътрешната страна на кривата. По този начин почти целият въртящ момент може да бъде насочен към едно колело.

Спортният диференциал може да разпределя въртящия момент между лявото и дясното колело във всички работни състояния, включително и при превишаване. При завиване или ускоряване в крива по-голямата част от въртящия момент се насочва към външното колело – автомобилът буквално се изтласква в кривата и дори появата на недозавиване се елиминира. В случай на свръхстежор, спортният диференциал стабилизира автомобила, като измества въртящия момент към колелото от вътрешната страна на завоя.

В много модели спортният диференциал се контролира от електронната платформа на шасито. Софтуерът за спортния диференциал постоянно изчислява идеалното разпределение на въртящия момент на задния мост за динамика на движение. Това отчита ъгъла на завиване, скоростта на прозяване, страничното ускорение и скоростта на движение. Драйверите могат да повлияят на характеристиките на системата, като работят в мрежа с Audi drive select. При някои модели те могат да имат разпределение на въртящия момент на централния дисплей. Графичното изображение включва както разпределението на въртящия момент между предния и задния мост, така и разпределението между колелата на задния мост.

AUDI MEDIA CENTER

Related Articles

Вашият коментар