Сензорен MMI

Audi представя най-новия етап на еволюцията на своите концепции за работа с MMI с MMI touch реакцията. След премиерата в четвъртото поколение на Audi A8 (2017), той вече е включен в други моделни линии. Централният елемент е 10,1-инчовият сензорен дисплей в технологията на черния панел. Когато не се използва, екранът се съчетава почти невидимо с черния лицев плот с високо блясък на панела с инструменти. При стартиране на системата се появява потребителският интерфейс с кратката си графика. С разделителна способност от 1540 х 720 пиксела, TFT екранът осигурява резки изображения и висок контраст, дори когато се гледа от ъгъл. Големият дисплей се използва за контрол на навигацията, медиите и функциите на превозното средство. Шофьорът може да щракне, прекара пръст, да го увеличи и превърта. Структурата на менюто, включваща функциите за търсене, е интуитивна и плоска, като тази на модерен смартфон.

Ключовата сила на технологията MMI за реакция на допир е нейната бърза обратна връзка. Когато пръст докосне стъклото на дисплея, той не активира незабавно функция – за това е необходимо леко натискане с определено налягане. Механичният импулс, който водачът усеща като обратна връзка за потвърждение, се създава от електромагнит, който измества поставения на пружината дисплей много леко настрани – приблизително по ширината на човешката коса. В същото време малък високоговорител излъчва щракащ звук.

Умните подробни решения правят използването на новата технология още по-привлекателно. Ако пръст докосне икона, софтуерът потвърждава или чрез анимация, или промяна в цвета. Ако пръстът се натисне толкова силно, че задейства функцията, иконата или вписването в списъка светва за кратко. Подобно на смартфона, много символи се поддържат от функции за дълго докосване и продължително натискане. Това например позволява на водача да препозиционира плочка.

Втори дисплей на конзолата на централния тунел се използва за работа на климатичната система и удобствата. Драйверът може да запазва предпочитаните функции като предпочитани. Дисплеят е с 8,6-инчов диагонал и резолюция на екрана от 1280 х 660 пиксела. Тъй като китката на водача се опира на копчето за избор на скоростна кутия на скоростната кутия, дисплеят може да се управлява много удобно. Водачът може също така да въвежда текст – или чрез цифрова клавиатура (когато превозното средство е неподвижно), или чрез иновативно разпознаване на ръкопис, който може да разпознава цели думи в ръкопис, както и букви, написани една върху друга. За всяка разпозната буква се дава звукова обратна връзка, така че водачът винаги да може да държи очите си съсредоточени върху пътя.

Повърхностите на двата дисплея имат вид покритие против пръстови отпечатъци. Това улеснява изтриването на пръстови отпечатъци. Има и слой против отблясъци, който пречупва отразената светлина. Това размива отраженията, за да не разсейват водача. Горният слой е закален, което го прави много здрав и устойчив на надраскване.

Related Articles

Вашият коментар