Самозаключващ се централен диференциал

През 2005 г. Audi тръгна на следващия етап в еволюцията на своята класическа система за задвижване на quattro във второто поколение RS 4. Новият самоблокиращ се централен диференциал, който се използва в много модели днес, остана верен на принципа на механичната функция , но същевременно представлява значителен напредък по отношение на диференциала на Торсен.

При нормални условия на шофиране мощността се разпределя 40:60 между предния и задния мост. Това асиметрично и динамично разпределение на въртящия момент води до спортно управление с отклонение от задната страна. Централният диференциал може да отклони до 60 процента от мощността отпред и до 80 процента отзад, ако е необходимо. Ако трябва да се завърти колело на една ос, електронното заключване на диференциала EDL го управлява чрез прилагане на спирачките.

Самозаключващият се централен диференциал е конфигуриран като планетарна предавка. Вътрешна предавка включва слънчева предавка; въртящи се между тези два елемента са планетарни зъбни колела във формата на ролки, свързани с въртящ се корпус. Те разпределят въртящия момент асиметрично – малко по-голямата фракция се стича в задната част чрез вътрешната предавка, която има по-голям диаметър, и изходния вал, свързан с нея. По-малката фракция се прехвърля към по-малката слънчева предавка, откъдето се изпраща към предната ос.

Ако сцеплението на една от осите намалява, спиралната форма на зъбните колела и техните коси шини произвеждат аксиални сили в диференциала. Тези сили действат върху фрикционните дискове, за да осигурят желания момент на заключване и да пренасочат мощността към колелата с по-добри стойности на триене.

Пълноразмерният Q7 SUV (Комбиниран разход на гориво в l / 100 km: 10,7 – 7,2; Комбинирани CO₂ емисии в g / km: 249 – 189) използва специална форма на quattro задвижването – в този случай самозаключващото се централният диференциал е интегриран в отделен случай за прехвърляне. Слънчевата предавка използва верига за задвижване на спомагателен вал, който минава покрай скоростната кутия до предната ос. Веригата се използва за транспортиране на маслото, като елиминира необходимостта от обикновено използваната маслена помпа. Целият задвижващ механизъм на Q7 е хвърлил значително тегло в последния еволюционен етап. Независимо от случая, случаят с трансфера е много здрав. Освен това позволява висок просвет, важен белег за използване извън пътя.

www.audi-technology-portal.de

Related Articles

Вашият коментар