Процес на B-цикъл

Процесът на изгаряне с B-цикъл е ефективна технология за бензиновите двигатели от Audi. Той е специално разработен за обхвата на частичното натоварване, който е преобладаващият режим на работа по време на нормално шофиране. По същество методът е съпоставим с това, което е известно като цикъла на Милър. Инженерите на Audi обаче са го усъвършенствали решително – като добавят повишена компресия, турбокомпресор и системата за вентилиране на Audi (AVS). Резултатите: По време на умерен стил на шофиране водачите изпитват предимствата на горивната ефективност на двигател с малък работен обем; докато шофират в спортен стил, от друга страна, те се възползват от динамичните характеристики на голям двигател.

Процесът на горене в B-цикъл се използва в три двигателя TFSI: във вариант на 2.0 TFSI, в 3.0 TFSI V6 и в 2.9 TFSI с неговото битурбо зареждане. Основната характеристика на процеса на горене е необичайно кратко време на отваряне по време на индукция при частично натоварване. Всмукателните клапани на V6 TFSI вече се затварят под ъгъл на коляновия ъгъл от 130 градуса – доста преди буталата да достигнат долния мъртъв център (BDC). Това и повишеното налягане в индукционния колектор намаляват загубите на газта. Количеството на индуцирания чист въздух остава сравнително малко; съответно фазата на компресия започва по-късно, когато буталото се движи нагоре след BDC точката. Това позволява висок коефициент на геометрично сгъстяване 11,2: 1 – изгарянето се осъществява със сравнително малък обем на горивната камера. В сравнение с късата фаза на компресия, разширителната фаза се удължава значително. Резултатът е по-голяма производителност на двигателя при същия разход на гориво, което значително повишава ефективността.

В класическия цикъл на Милър намаленият заряд на цилиндъра е неизгоден за въртящия момент и мощността. Audi неутрализира тези ефекти чрез внедряване на турбокомпресор и двустепенната система за вентилиране на Audi (AVS). При по-голямо натоварване и скорост на двигателя AVS на V6 TFSI затваря всмукателните клапани по-късно – времето на отваряне се увеличава до 180 градуса на коляновия ъгъл при 3.0 TFSI и до 200 градуса при 2.9 TFSI. Едновременно с това повдигането на клапана се увеличава от 6,0 до 10 милиметра. Зарядът на цилиндъра също се увеличава значително – двигателят върти мощно и осигурява впечатляваща мощност.

При двигателите V6 централното поставяне на инжектора в горивната камера е важен компонент от процеса на горене в B-цикъл. В зоната около всмукателните клапани това позволява геометрия, която във взаимодействие с входящите канали позволява насочено въртене на газовия заряд, като по този начин оптимизира изгарянето.

AUDI MEDIA CENTER

Related Articles

Вашият коментар