Помощ за ефективност

Помощта за ефективност помага на водача да шофира предварително и да пести гориво. Системата работи в тясно сътрудничество с адаптивен круиз контрол (ACC) или адаптивна круизна помощ (ACA). Той има достъп до данни за предсказуем маршрут от навигация и информация Car-to-X. За да открие пътни знаци и други превозни средства, асистентът за ефективност използва предната камера, както и данни от предни и задни радарни сензори.

На водача се показва съответната информация в инструменталната кутия или във виртуалната пилотска кабина на Audi и дисплея с главата нагоре, веднага щом би било разумно да свалите крака от десния педал. Въз основа на данните за маршрута и разпознаването на пътните знаци се показват символи за ограничения на скоростта, завои, кръгови кръгове, градове или склонове, които показват на водача да забави скоростта. В зависимост от модела, педалът за газ също импулсира върху подметката на крака на водача – ясна индикация да свалят крака си от газа.

Ако круизната помощ е включена или ACC е активиран, помощът за ефективност се регулира активно. Той забавя и ускорява предвидимо и адаптира скоростта към хода на пътя и пътната обстановка, като взема предвид и превозните средства, шофиращи отпред. Ако шофьорът пожелае, системата контролира работата на двигателя и движението на брега в сътрудничество с други органи за управление. Системата за предсказване винаги поддържа стил на шофиране, който отразява избраната програма за шофиране – от ефективна до спортна – и използва възможност за възстановяване в Audi e-tron .

Водачът може да отмени системата по всяко време чрез ускоряване и спиране. В допълнение, драйверите могат индивидуално да активират, деактивират и конфигурират много от своите подробни функции в MMI. В зависимост от модела, управлението например може да се адаптира към хода на пътя на три етапа: бавен, среден или бърз.

Related Articles

Вашият коментар