Осемстепенен tiptronic

Осемстепенен tiptronic е класическа автоматична скоростна кутия с конвертор на въртящ момент, чиято голяма сила се крие в нейното високо ниво на преместване и комфорт при шофиране. Смяната на предавките е нежна, спонтанна, бърза и много гъвкава. Audi го използва в много модели с надлъжно монтиран двигател. Благодарение на осемте си скорости, скоковете в оборотите са малки между предавките и двигателят винаги работи близо до идеалната си работна точка. Адаптивният торсионен амортисьор балансира нежеланите вибрации на двигателя и позволява ефективно шофиране при изключително ниски обороти на двигателя.

Също така играе голяма роля в ансамбъла за ефективност е съединителят за заключване на конвертора на въртящ момент с интегриран амортисьор. При нормални условия на управление преобразувателят на въртящия момент за свързване свързва трансмисията директно към двигателя. Работи с ограничено приплъзване в определени ситуации, което – във взаимодействие с интегрирания амортисьор – позволява много ниски обороти на двигателя, без да възникват вибрации.

AUDI MEDIA CENTER

Ако колата е неподвижна, вътрешен съединител отделя предавката от двигателя, дори ако етапът „D” все още е избран – това избягва загуби поради циркулация на маслото в конвертора. Веднага след като водачът освободи спирачката, съединителят се затваря и амортизиращият ефект на преобразувателя на въртящия момент гарантира плавно задвижване.

Програмата за динамична смяна (DSP), която управлява осемстепенния типтроник, се помещава в малка стоманена кутия в предавателния механизъм. Той използва бърз процесор. В режим “D” DSP автономно задава оптималната точка на изместване. За да даде възможност за ефективен режим на шофиране, той дава предпочитание на големи предавки и ниски обороти на двигателя. Във входна врата за смяна, tiptronic позволява ръчна намеса в работата на автоматичната трансмисия. Това позволява преместване на колелото, например при спускане на намотки, за да се засили спирачката на двигателя или за шофиране в изключително спортен стил. В спортен режим автоматичната скоростна кутия повишава динамиката на шофиране, като задава по-късни точки на смяна. Лостът за избор на предаване комуникира напълно по електронен път, без механична връзка с предаването (смяна по проводник).

Осемстепенният tiptronic е в състояние да работи заедно със системата за стартиране и спиране на Audi. Той интегрира малък, постоянно напълнен хидравличен резервоар за тази цел. При рестартиране след спиране, обемът на маслото му – от около 100 милилитра (0,1 US qt) – е под налягане от пружинно натоварено бутало, което е необходимо за излитане. Предаването е готово да стартира за много кратък период от време.

При някои модели на Audi осемстепенният типтроник има електрическа маслена помпа. Той управлява смазването на трансмисията и дава възможност за задействане на предавката, която е необходима за рестартиране на двигателя след фаза на кацане. Благодарение на меката хибридна технология това прави възможно автомобилът да изключи двигателя си по време на задвижването, когато не е необходимо за задвижване. Когато превозното средство е в крайбрежно положение и двигателят работи на празен ход, в областта на колесните комплекти е отворен съединител. Блокът за управление на скоростната кутия открива ситуации при спиране и движение и осигурява много удобни стартирания при шофиране.

Related Articles

Вашият коментар