Новото quattro задвижване R8

Новото quattro задвижване

В силовия агрегат светкавичните смени на седемстепенната трансмисия с двоен съединител S tronic, оптимизирана механична блокировка на диференциала и нов електрохидравлично активиран мултиплитационен съединител работят заедно. Активно охладената система за задвижване на всички колела може да разпределя въртящ момент свободно между осите. Интелигентната динамична система за управление на quattro задвижването е включена в динамичната система за управление на задвижването на Audi drive select, която предлага четири основни режима.

Във всеки режим, новият високопроизводителен спортен автомобил изразява различен характер – от спокоен магистрален крайцер до състезателен автомобил на пистата. В топ модела R8 V10 plus, кожен волан за изпълнение е стандартно оборудване. В своя режим на работа той предлага три допълнителни режима: сух, мокър и сняг. Те правят управлението още по-прецизно и по-остро, настроено на коефициента на триене на конкретната пътна настилка. Новата технология се предлага и на R8 V10, включително волана, който се използва за избор на специалните режими.

Системата за задвижване на quattro на R8 * е изцяло преработена. Комбинацията от неговата високоефективна механична система и софтуер, прецизно настроени към концепцията на средния двигател, дава възможност да се реализират динамични свойства на работа в ново измерение. Интелигентният софтуер за задвижване на всички колела непрекъснато разпределя въртящия момент в идеалния случай според ситуацията на шофиране, входовете на водача и условията на околната среда.

Електрохидравличният мултипластинен съединител, интегриран в предния диференциал, предава изчисления въртящ момент на предните колела само за няколко милисекунди. За разлика от предишния компонент, новият съединител може да разпределя въртящ момент между осите напълно променливо – той няма фиксирано основно разпределение. Нивото на максимален пренос на въртящ момент е повишено значително за най-доброто сцепление и динамично управление. Quattro задвижването е свързано със системата за циркулация на охлаждащата течност на двигателя, която използва три големи радиатора в предната част на автомобила. Това решение гарантира, че съединителят може да изпълнява своите контролни работи напълно и точно при всякакви условия. Температурен датчик и сензор за налягане непрекъснато следят условията и адаптират контролните параметри, ако е необходимо. Въпреки че мултипластиковият съединител работи с минимално приплъзване – което е необходимо за определено предаване на въртящия момент – той надминава предишното вискозно съединение, когато става въпрос за ефективност.
Quattro задвижването е интегрирано в системата за динамично управление на Audi drive select, която позволява на водача да избира между основните режими комфорт, автоматично, динамично и индивидуално. На R8 V10 плюс (и като опция за V10) има допълнителни програми в режим на изпълнение: сух, мокър и сняг. Те адаптират динамичните параметри на обработка към коефициента на триене на конкретната пътна настилка. Чисто механичният заден диференциал допълнително подобрява сцеплението и динамичното управление – проявява 25% блокиращ ефект при сцепление и 45 процента при тяга. Той е прецизно проектиран за динамичния характер на новия R8 и активно управляваната система quattro задвижване. Това води до поведение при включване, което практически елиминира недозавиването. Средният двигател е разположен много близо до вертикалната ос на центъра на тежестта на автомобила, така че инерцията на неговата маса едва ли влиза в игра при бързи промени на посоката. Разпределението на натоварването на оста е 42:58 – идеална фигура.

Related Articles

Вашият коментар