Маркус Дюсман стартира проекта “Artemis”

Проектът "Artemis" ще разработи високоефективен електрически автомобил за Audi в пъргави процеси до 2024 година.

Маркус Дюсман пусна на пазара единица за ускорено разработване на допълнителни модели автомобили два месеца, след като пое новият изпълнителен директор на Audi. Ръководител на високотехнологичния проект “Artemis” ще бъде Алекс Хитцингер, успешен главен инженер по автоспорт и в момента водач на автономно шофиране в групата. С екип от автомобилни и технологични експерти първата стъпка е „бързо и безбюрократично да се разработи пионерски модел за Audi“, казва Duesmann. Ресурсите и технологиите на цялата група Volkswagen са му достъпни. Duesmann и неговите колеги от групата също очакват проектът “Artemis” да бъде план за бъдещето, пъргаво развитие на автомобилите в Volkswagen Group.

„Марките на Volkswagen Group се отличават с отлични технологии – и имат потенциал за много повече“, казва изпълнителният директор на AUDI AG Маркус Дюсман. „Естествено, настоящата електрическа атака във Volkswagen Group със 75 планирани е-модела ще обвърже всички мощности до 2029 г. Очевидният въпрос беше как ще приложим допълнителни високотехнологични критерии, без да застрашаваме достъпността на съществуващите проекти и в същото време да се възползваме от новите възможности на пазарите. ”Екипът на проекта трябва да получи висока степен на свобода, от високотехнологичния център INCampus в Инголщат до глобалното ниво Западното крайбрежие на САЩ работи. Собственият автомобил на компанията.Software.org, който също е базиран в Инголщат, ще допринесе за цифрови оферти. “Artemis” се фокусира върху новите технологии, свързани с електрическата,силно автоматизирано шофиране със специфичен референтен модел. Първата поръчка е високоефективен електромобил, който се очаква да излезе на улиците през 2024 година. Творческият екип също ще създаде широкообхватна екосистема около автомобила, създавайки нов бизнес модел за цялата фаза на използване.

Ръководител на проекта “Artemis” ще бъде Алекс Хитцингер, който ще докладва директно на Маркус Дюсман от 1 юни 2020 г. Като предишен член на борда, отговарящ за техническото развитие на Volkswagen Commercial Vehicles, Hitzinger също оглави темата за автономното шофиране в Volkswagen Group като старши вицепрезидент. „Оценявам Алекс Хитцингер за неговото високо ниво на иновации и внедряване. Нуждаем се от двете качества за големи технологични постижения “, казва шефът на Audi Duesmann, който също носи пълна отговорност за научните изследвания и разработки във Volkswagen Group. „Разчитам също на неговия интеграционен опит, когато става въпрос за включване на бъдещи постижения в нови продукти, заедно с отделите за развитие на нашите основни корпоративни марки.В средносрочен план очаквам Artemis да предостави план за бърз и гъвкав процес на развитие в групата, толкова пъргав, колкото в състезателен екип. “

Хитзингър започва автомобилната си кариера като инженер по развитие в Toyota Motorsport. При Ford / Cosworth той стана най-младият главен разработчик във Формула 1. Под негово ръководство първият двигател на Формула 1 е построен през 2006 г. със скорост на действие до 20 000 оборота в минута. След Red Bull Technology, Хитзингър за пръв път попадна в групата на Volkswagen и изгради много успешния отбор за автомобилни спортове в Porsche, който спечели 24-часовото състезание в Льо Ман и Световното първенство по издръжливост от 2015 до 2017 година. След три години в Apple в Силиконовата долина, където той създаде и ръководи разработката на продукти за автономни превозни средства, Хитзингер се върна в Volkswagen Group през 2019 г. за автономно шофиране и идентификационния номер. Да се ​​разработи BUZZ в търговски превозни средства VW.

Related Articles

Вашият коментар