Лека хибридна технология

В средата на 2017 г. новите леко хибридни електрически превозни средства (MHEV) започнаха да влизат в продуктовата гама и се появяват в широка гама от модели. Новата технология е много подходяща както за дизелови, така и за бензинови двигатели и може да намали консумацията на V6 бензинов двигател с до 0,7 литра на 100 километра (0,2 американски гала на 62,1 мили) в реални условия на шофиране.

Audi предлага два варианта на задвижващи системи MHEV. При четирицилиндровите двигатели те са базирани на познатата 12-волтова електрическа система. Шест- и осемцилиндровите двигатели обаче са оборудвани с нова 48-волтова система, която служи като основна електрическа система на превозното средство. Компактна литиево-йонна батерия съхранява енергията. Към предния край на двигателя с горивен двигател е монтиран стартер за генератор с водно охлаждане (BAS) и е свързан с помощта на тежкотоварен V-ребрист колан към коляновия вал. По време на спирането BAS може да възстанови до 8 kW мощност и да захрани енергията в батерията. DC / DC преобразувател свързва 48-волтовата и 12-волтовата електрическа система.

48-волтовата MHEV технология предлага изключително удобство и ефективност. Когато шофьорите свалят крака си от педала на газта при скорост на движение от 55 до 160 км / ч (34,2 до 99,4 мили / ч) , колата може да блъсне до 40 секунди с напълно изключен двигател. Когато пътувате на брега с ниски скорости, фазата на старт-стоп вече започва с 22 км / ч (13,7 мили / ч) . Системата за управление на задвижването използва информация от навигационната карта и бордовите сензори, за да прецени дали катеренето е по-икономично или възстановяване на горивото. Той избира рекуперация, например, ако асистентът за ефективност открие движение на превозно средство напред. Във фазите на спиране BAS подпомага спирането и може да захранва възстановената електрическа енергия в 48-волтовия акумулатор или да го използва директно за електрически консуматори.

Когато водачът натисне отново педала на газта след фаза на спиране или спиране, BAS рестартира горивния двигател. Конвенционалният стартер се използва само за първоначално пускане в експлоатация, когато двигателното масло все още е студено и е необходим по-голям стартов въртящ момент. Стартът на BAS се контролира въз основа на нуждите от водача. Например, ако климатикът е активиран и изисква стартиране на двигателя, докато автомобилът е спрян, двигателят се рестартира много удобно. Същото е вярно, ако водачът освободи педала на спирачката във фаза на старт-стоп, за да се присъедини отново към други превозни средства в движение. Ако водачът натисне допълнително педала на газта, сигнализирайки за желание за значително ускорение, стартирането на двигателя се изпълнява възможно най-бързо. Освен това има и това, което е известно като начало за предсказване на удобството. Тук двигателят се стартира веднага щом автомобилът напред започне да се движи, дори ако водачът все още натиска педала на спирачката.

Функционалният принцип на MHEV технологията, която използва 12-волтова електрическа система, е същият като при 48 волта. Фазите на крайбрежието, рекуперацията и икономията на CO 2 обаче са малко намалени.

Related Articles

Вашият коментар