Ключ за свързване на Audi

Audi цифровизира конвенционалния ключ на автомобила и го прехвърли на смартфона на потребителя под формата на ключа за свързване на Audi. Използва се за отключване и заключване на автомобила и разрешава стартиране на двигателя. Комуникацията между автомобила и смартфона е чрез комуникация в близост до полето (NFC). Тази технология се отнася до стандарт, при който данните се предават на къси разстояния по радио сигнал. За да отключи колата, водачът държи смартфона близо до дръжката на шофьорската врата, която съдържа NFC антена. За стартиране на двигателя телефонът се поставя в телефонната кутия на Audi, която също е снабдена с NFC антена.

Силно чувствителните данни на цифровия ключ в смартфона трябва да бъдат защитени срещу четене, дублиране и манипулация. За да направите това, ключът за свързване на Audi се записва в сигурна среда за памет и изпълнение в рамките на смартфона, или на SIM картата, или директно в устройството. Този защитен елемент е свързан директно към NFC антената чрез протокола с един проводник (SWP) – което е още едно предимство за сигурността, тъй като операционната система на смартфона не участва в комуникацията между автомобила и смартфона.

В бъдеще клиентите ще могат да споделят до 15 ключа в ефир, например с членове на семейството, приятели или колеги. Автомобилът разпознава ключовия собственик, когато е отключен, и зарежда голямо разнообразие от настройки от индивидуалния профил на потребителя – от позицията на седалката до климатика и настройките за навигация. Това решение прави връзката едно към едно между ключа на автомобила и автомобила остаряло, тъй като един смартфон може да съхранява ключове за множество превозни средства. За ситуации, в които водачът трябва да споделя ключа за връзка на Audi за кратък период от време, но водачът не желае да предаде смартфона, в автомобила е налична карта за свързване на Audi във формат за кредитна карта. Шофьорът може да го активира и да го даде например на персонала за паркиране на камериер или да го предаде в случай на повреда.

Ключът за свързване на Audi винаги е готов за употреба, дори ако батерията на смартфона не е заредена (зависи от конкретен модел), тъй като NFC чипът черпи нужната енергия от електромагнитно поле, произведено от неговия колега.

Related Articles

Вашият коментар