Иновативно термично управление

Новата система за термично управление, иновация на Audi в много двигатели, намалява разхода на гориво с до 3 процента. Вместо да се циркулира, охлаждащата течност остава неподвижна по време на фазата на загряване, така че моторното масло бързо да достигне работната си температура между 80 и 120 градуса по Целзий (между 176 и 248 градуса по Фаренхайт). Това значително скъсява фазата на по-голямо съпротивление срещу триене поради вискозно масло в задвижването на коляновия вал и предавката на клапана.

В зависимост от двигателя, иновативната система за термично управление има различни изпълнения – включва например водна помпа или сферични кранове. 3.0 TDI използва изключително сложна технология. Всяка глава на картера и цилиндъра има свои собствени контури за охлаждаща вода, свързани помежду си чрез клапан. По време на фазата на загряване охлаждащата течност в блока не се циркулира.

Масленият охладител също се заобикаля по време на тази фаза. Водата в картера често не се циркулира, дори при ниско натоварване, когато двигателят е топъл. Топлоносителят, който циркулира през главите, загрява кабината и също така захранва охладителя на системата за рециркулация на отработените газове.

В много случаи трансмисионната течност също се нагрява като част от иновативната технология за термично управление. В Audi A8 и някои други модели софтуерен модул управлява редица задействащи механизми. Те разделят топлинните потоци между двигателя, трансмисията и интериора, винаги с цел максимална ефективност – в града и по магистралата, през лятото и през зимата.

www.audi-technology-portal.de

Related Articles

Вашият коментар