Ефективност на трансмисията

Ръчните и автоматичните трансмисии от Audi са високо ефективни. Независимо от дизайна, всички те са оптимизирани по отношение на вътрешното триене и се отличават с широкото си разпространение на предавката.

Терминът „разстояние между трансмисията“ се отнася до обхвата на предавката на предавката, тоест съотношението между най-малката („най-близката“) и най-голямата („най-широката“) предавка. Широкото разпространение на предавката позволява както спортни спринти в по-ниските предавки, така и ниски обороти при високи скорости на магистралата. По-широките предавки в горните предавки перфектно се хармонизират с модерните двигатели TDI, FSI и TFSI от Audi, които вече осигуряват мощна сила на дърпане в ниската оборотна честота. Това „намаление на скоростта“ води директно до по-нисък разход на гориво.

При много модели Audi трансмисията е интегрирана в иновативната система за термично управление. След като двигателят загрее достатъчно охлаждаща течност, клапан в контура се отваря и горещата вода постъпва към охладителя на трансмисионното масло – от своя страна намалява загубите от триене поради студено масло.

Почти всички видове предавания на Audi са в състояние да си сътрудничат със системата start-stop – още един начин, по който те добавят към уравнението на ефективността.

Мултитронният, седемстепенният S tronic и осемстепенният tiptronic също могат да имат достъп до данните за маршрута от навигационната система. По този начин те включват в предстоящите си криви в стратегията си за смяна на предавките, за да избегнат ненужната смяна на предавките на криволичещи пътища, например.

За вала на витлото, което насочва мощността към задния мост, Audi прилага систематичен подход към лекия дизайн в много случаи. При модели като A8, витловият вал се свързва към централния диференциал чрез фиксиране в скоба. Това решение осигурява икономия на тегло от 1,3 килограма (2,87 lb) спрямо традиционната болтова връзка с фланец.

www.audi-technology-portal.de

Related Articles

Вашият коментар