Електрохидравлично интегрирана система за управление на спирачките

Audi e-tron е първият модел за производство на електрически серии, използващ електрохидравлично интегрирана система за управление на спирачките. Спирачките на колелата се задействат хидравлично, усилването се задейства електрически, а задействането се задейства по електронен път. Контролният блок открива с каква сила водачът натиска педала на спирачката и изчислява колко спирачен момент е необходим в рамките на милисекунди. Ако въртящият момент не е достатъчен, в допълнение се създава хидравлично налягане за конвенционалната триеща спирачка. Пуснат в движение чрез електрическо задвижване на шпиндела, буталото за изместване избутва спирачната течност в спирачните линии. Преходът от спирачката на двигателя към чистата триеща спирачка е плавен, а водачът не го забелязва. Второто бутало създава познатото усещане за педала на крака на водача чрез елемент, устойчив на натиск. Благодарение на този симулатор на спирачния педал, водачът не се влияе от случващото се в хидравликата. В случай на ABS спиране не се забелязват натрупване на налягането и намаляване под формата на дразнещи твърди пулсации.

Електрохидравличната спирачна система се активира, когато водачът натисне левия педал толкова силно, че забавянето надвишава 0,3 g; в противен случай Audi e-tron се забавя чрез възстановяване чрез двата електромотора. Системата за управление на спирачките увеличава налягането на спирачките за спирачките на колелата с голяма точност и приблизително два пъти по-бързо от конвенционалната система. Когато се извършва автоматизирано аварийно спиране, има само 150 милисекунди между стартирането на спирачното приложение и наличието на максимално налягане на спирачките между накладките и дисковете. Това едва ли е повече от мигване на окото и създава впечатляващо къси спирачни разстояния. Дори при много бавна скорост, например по време на маневриране, колата намалява чрез спирачките на колелата, тъй като в този случай това е по-ефективно от електрическото спиране. В противен случай електромоторът ще трябва да използва ценен ток на акумулатора, за да се забави активно при ниски скорости на въртене.

Технологията „спирачка чрез проводник“ на електрохидравлично интегрираната система за управление на спирачките позволява да се зададе по-голяма въздушна междина, т.е. по-голямо разстояние между спирачната накладка и спирачния диск. Това свежда до минимум възможното триене и генериране на топлина и допринася активно за дългия обсег на автомобила.

Related Articles

Вашият коментар