Динамично управление

Динамичното управление променя съотношението на волана с до 100 процента в зависимост от скоростта на шофиране, ъгъла на управление и избрания режим в системата за управление на задвижването на Audi drive select. Централният компонент е наслояването на предавките в кормилната колона, което се задвижва от електродвигател. Известна като напречно-вълнова предавка, нейната конструкция е компактна, лека и торсионно твърда. Той е без игра, прецизен и показва ниско триене. Скоростта на предаване може да предава огромни въртящи моменти изключително бързо и постига високо ниво на ефективност.

Захранването с напречна вълна изпълнява задачата си само с три ключови компонента. Електрическият мотор превръща елиптичен вътрешен ротор, който деформира тънкостенно слънчево колело чрез сачмен лагер, който е свързан към входящия вал на волана. При вертикалните оси на елипсата той се свързва с кухо колело, което има зъбно колело и действа върху изходящия вал на волана. Когато вътрешният ротор се завърти, голямата ос на елипсата се измества, което я вкарва в зоната на захващане на зъба. Тъй като слънчевото колело има по-малко зъби от кухото колело, двете проявяват относително движение един към друг – те се наслагват. Голямото предавателно число на бързо работещия електродвигател дава възможност да се изгради това съотношение бързо и прецизно.


При ниски скорости на шофиране – в градския трафик и при маневриране – динамичното управление управлява много директно; Всичко, от което се нуждаете, е два пълни завъртания на волана, които да пътуват от крайна спирка до крайна спирка. Усилването на усилвателя на волана също е високо, което прави маневрите за паркиране много лесни. По селските пътища директността на реакцията на волана и усилването на кормилната мощност намаляват постепенно. При бързи скорости на магистралата се използват индиректни предавки и ниска мощност, за да се изгладят нестабилните движения на волана, за да се направи впечатляващо правилно проследяване.


Динамичното кормилно управление работи в тясно сътрудничество с електронната програма за контрол на стабилизацията, ESC за постигане на спортно управление и безопасност при шофиране. Ако е необходимо, той леко насочва; леките му интервенции, повечето от които не се забелязват на водача, намаляват недозавиването и превишаването поради промени в натоварването в огромната част от ситуациите. При спиране на пътни настилки с разделителни коефициенти на триене системата помага чрез стабилизиране на намесата на волана.

Динамичното кормилно управление изисква по-малко време за корекциите си, отколкото спирачната система се нуждае от увеличаване на налягането върху колелата. В много ситуации той се справя с основната работа – спирачните интервенции или стават ненужни, или просто обслужват амортизираща функция, която намалява скоростта на шофиране. Предимствата по отношение на безопасността при шофиране и спортността са особено забележими при високи скорости и по хлъзгави повърхности като сняг.

Related Articles

Вашият коментар