Гасене на цилинър COD

Audi го внедрява в някои от своите двигатели – 1.4 TFSI и 5.2 FSI. При ниско до средно натоварване и скорост на двигателя системата деактивира половината от цилиндрите в горните предавки. При работа с COD, четирицилиндровият двигател работи с два цилиндъра. Във V10 една от бутилките на цилиндрите е деактивирана.

Системата COD изключва впръскването и запалването на горивото, а в TFSI също затваря клапаните благодарение на технологията Audi valvelift. Електромагнитно разтягащите се щифтове плъзгат гърбичните единици – това са ръкави, които имат два различни профила на гърбицата – няколко милиметра върху разпределителните валове, като се захващат по спиралните контури от външната страна на гърбичните звена. Когато профилите, известни като „нулево повдигане“, се въртят над клапаните, те не задействат клапаните и клапанните пружини ги държат затворени.

Процесът на превключване отнема само милисекунди, а водачът практически дори не го забелязва. В активните цилиндри една и четири, работните точки се прехвърлят към по-голямо натоварване, което повишава ефективността, докато деактивираните цилиндри следват – по същество без загуби – като пружини от сгъстен газ при ниско налягане. Когато водачът натисне педала на газта, дезактивираните цилиндри се активират отново. Системата COD може да намали разхода на гориво с няколко десети от литър на 100 километра при реална употреба от клиента.

AUDI MEDIA CENTER

Related Articles

Вашият коментар