Вътрешно триене

Двигателите при изгаряне са обект на загуби от триене, при които част от мощността изчезва при механичното взаимодействие на компонентите на двигателя. Най-големите загуби възникват в коляновия вал – при буталата с уплътнителните им пръстени, при лагерите на свързващия прът и при основните лагери на коляновия вал.

През последните години Audi отдели голямо внимание на постигането на по-ниски нива на вътрешно триене в своите двигатели. В производствения отдел в завода Györ се прилагат сложни методи за редица електроцентрали. Компанията произвежда почти всички свои двигатели на мястото си в Унгария.

Един от тези високотехнологични методи е хонирането на плочи, при което плоча се закрепва към картера преди механичното нагряване на цилиндрите. Това симулира напрежението, което по-късно ще упражнява главата на цилиндъра и което води до отклонения от перфектната закръгленост в скалата от едва хилядни части от милиметъра.

След това този ефект се отчита по време на хонинг, поради което Audi може да монтира буталата с пръстени с по-малко предчувствие, които лесно се плъзгат в бъчвите. По този начин тангенциалните сили са намалени с около 35 процента.

Подобен ефект се постига с техника, която включва излагане на цилиндричните варели на лазер. Тук се използва импулсен лъч светлина за разтопяване на най-горния слой метал (високоякостен вермикуларен графит чугун) съвсем леко. Разтопеният материал се втвърдява почти моментално, след което неговата твърдост е почти двойно по-голяма от предишната стойност. Безбройните малки бразди, образувани от този процес, се пълнят с моторно масло по време на работа, осигурявайки оптимално смазване на буталата. При проектирането на буталните пръстени по същество няма нужда да се взема предвид последващото износване и напрежението на пръстените намалява.

Друго интересно ново решение е DLC покритие на бутални щифтове, което Audi използва на своя 1,6-литров TDI. Разработена в автомобилния спорт, диамантено-карбоновата технология (DLC) включва използването на фино диамантено въглеродно покритие, което осигурява изключителна твърдост, устойчивост на износване и минимално триене. На теория изключително тънкото DLC покритие е кандидат за употреба върху зъбни колела и редица компоненти в главата на цилиндъра.

В зависимост от двигателя, Audi използва два допълнителни метода за намаляване на триенето. Те са насочени към основните лагери на коляновия вал и техните уплътняващи пръстени, зъбното колело и пружините на клапана и задвижването на разпределителните валове и спомагателното оборудване. Новият 3.0 TDI например има нужда само от две вериги, докато предишният двигател все още използва четири вериги и зъбен ремък.

Философията на Audi за намаляване на размера означава също намаляване на вътрешното триене: с по-малко изместване буталата, лагерите и спомагателното оборудване стават значително по-малки.

Related Articles

Вашият коментар