Активно окачване на Audi AI

Активното окачване на Audi AI е напълно активна електромеханична система за окачване. Той може да увеличи или намали натоварването на всяко колело поотделно, за да се приспособи към пътя според нуждите. Следователно системата активно контролира положението на тялото във всяка ситуация на шофиране.

За всяко колело има по един електромотор, захранван от 48-волтовата първична електрическа система. Електронната платформа на шасито (ECP) изпраща контролни сигнали към активното окачване на всеки пет милисекунди. Една силова електроника на ос ги обработва за електродвигателите. Задвижване с колан и компактна предавка с деформация на вълната увеличават въртящия момент на електродвигателя до 1,100 Nm (811,3 lb-ft) и го прехвърлят в стоманена ротационна тръба. Тръбата се помества и е твърдо свързана към предварително напрегнатата ролка от титанов рол. Тази лента е дълга повече от 40 сантиметра (15,7 инча) , с дебелина около 22 милиметра (0,9 инча) и, въпреки високата си якост, може да бъде усукана повече от 20 градуса. Силата се предава от края на ролката към окачването чрез лост и съединителен прът. Тази сила се упражнява върху предната ос върху пневматичната опора на адаптивното въздушно окачване и на задната ос, върху напречната връзка.

Обхватът на характеристиките на возенето придобива изцяло ново измерение благодарение на гъвкавостта на активното окачване. Ако водачът избере „динамичен“ режим в системата за избор на задвижване на Audi, колата се превръща в спортна кола. Той се превръща здраво в ъгли и ъглите на ролка на тялото се намаляват наполовина в сравнение с конвенционалното окачване. Тялото почти не се гмурка по време на спиране. В режим „комфорт“ обаче той се плъзга плавно по всякакви нередности на пътната настилка. Активното окачване урежда надстройката, като непрекъснато добавя енергия към или отстранява енергия от тялото в зависимост от съответната ситуация на шофиране. Това значително намалява консумацията на енергия в системата. Средната му консумация на енергия е между 10 и 200 вата.

В комбинация със системата за безопасност на Audi pre sense 360˚, активното окачване също повишава пасивната безопасност. Системата използва сензорите, свързани в централния контролер за помощ на водача (zFAS), за да открие рискове от сблъсък около автомобила. В случай на непосредствен страничен удар при повече от 25 km / h (15,5 mph) , задвижващите механизми на окачването повдигат тялото на откритата страна с до 80 милиметра (3.1 in) в рамките на половин секунда. В резултат на това сблъсъкът е насочен към още по-силните зони на автомобила, като странични первази и подова конструкция. Натоварването на пътниците се намалява с до 50 процента в сравнение с страничен удар, когато тялото не е повдигнато.

Related Articles

Вашият коментар